Publiceringsdatum: 6 augusti 2018

Mindre ytansamlingar efter helgen

Ytansamlingarna av cyanobakterier har minskat i Östersjön under helgen, men det finns fortfarande risk för att algblomningen kommer
tillbaks även om vattnet ser klart ut.

Mellan fredagen (3/8) och lördagen (4/8) rördes mycket av ytansamlingarna ner i vattnet. Till söndagen (5/8) syntes ett större område med cyanobakterier i vattenmassan i framförallt mellersta och sydöstra Östersjön. Inom detta finns spridda stråk med ytansamlingar, och vid lugnt väder kan dessa tänkas växa till sig då bakterierna flyter upp. Vattnet är fortfarande är varmt och kommer vara det en tid framöver, och detta gynnar också tillväxten. Molnighet längst kusten gör det svårt att se kustnära blomningar, och vi på Informationscentralen har inte fått in några rapporter under helgen.

Informationscentralen för Bottniska Viken har lagt upp en lista på de bekräftade blomningar de funnit. På flera platser återfanns Nodularia spumigena i vattenproverna, och likaså olika arter av Dolichospermum. Dessa kan som bekant vara giftiga, och man rekommenderar att avstå bad på dessa platser. Så om du befinner dig ovanför Ålandshav kan du titta in på deras sida för att uppdatera dig om hur algläget ser ut norrut.

Fortsätt rapportera in hur det ser ut i era vikar nu efter helgen, så att vi kan uppdatera oss på läget. Både rapporter om förekommande algblomning och klart vatten är uppskattat! Tagga gärna bilder på instagram med #infobaltic och #algblomning18 så hittar vi dem enkelt.

Tipsa oss

Om du har rapporter på misstänkt algblomning eller några andra frågor, kontakta informationscentralen.

Råd vid algblomningPDF

Karta över aktuella algblomningsrapporterlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Kontakt