Publiceringsdatum: 3 augusti 2018

Algläget inför helgen v. 31

Bild från Tofta 31/7 av Catharina Fredrikson.

Bild från Tofta 31/7 av Catharina Fredrikson.

Det är fortsatt mycket cyanobakterier i vattnet i Östersjön, och i veckan har vi fått rapporter om algblomning längst stora delar av Sveriges kust.

Tack vare det fortsatt lugna och varma vädret i stora delar av Sverige har algblomningen kunnat ligga kvar i vattnet och i veckan drivit in mot östkusten tack vare den östliga vinden. Idag har vi fått en rapport om klarare vatten i Stockholms ytterskärgård tack vare att vinden vänt. Vindriktningen förväntas fortsätta blåsa i östlig riktning och öka i styrka på flera ställen
vid kusten under helgen. Detta kan klara upp vattnet vid kusten och blanda ner ansamlingarna i vattnet. Dock kan det förvärra läget vid Gotlands västkust och de västliga delarna av öar i skärgården.

Vi har fått in fler rapporter på algförgiftade hundar i Stockholmsområdet, bl.a. Ekerö och Bromma. Det verkar röra sig om vattnet i Mälaren, så vi rekommenderar att man är aktsam med sina husdjur i detta område. Vi vet inte vilken typ eller art av växtplankton det rör sig om, och eftersom detta vatten är sötare än det i Östersjön kan andra arter också bli giftiga.

Fortsätt gärna rapportera in hur det ser ut vid era badplatser under helgen, och tagga era bilder på instagram med #infobaltic och #algblomning18.

Tipsa oss

Om du har rapporter på misstänkt algblomning eller några andra frågor, kontakta informationscentralen.

Råd vid algblomningPDF

Karta över aktuella algblomningsrapporterlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Kontakt