Publiceringsdatum: 23 juli 2018

Algläget efter helgen

Bild av Stefan Deremo, Tistronskär.

Bild av Stefan Deremo, Tistronskär.

En del av ytansamlingarna har blandats ner i vattnet under helgen, men det ligger kvar områden kring om Gotland, Nynäshamn samt utanför Stockholm.

Cyanobakterierna växte till sig under fredagen (20/7) och större delen av egentliga Östersjön hade ytansamlingar under lördagen (21/7). Dessa blandades ner i vattnet till dagen efter, men det var fortfarande områden kring östra Gotland, Nynäshamn och Stockholm där de låg kvar.

Det förväntas bli fortsatt varmt och soligt i veckan, och även om det syns mindre algblomningar nu finns cyanobakterierna kvar i vattnet. Vid lugnt väder kan de flyta upp till ytan och bilda ytansamlingar. Beroende på vindriktning kan också ansamlingar från längre ut blåsa in till kusten. Håll därför lite koll på er badplats och rapportera gärna till oss hur det ser ut!

Vi har inte fått in fler rapporter om sjukdom i Norrtälje. Kommunen ska ta ett nytt vattenprov vid Lundabadet idag. Glöm inte bort att det är rötmånad och man måste vara extra försiktig med hanteringen av livsmedel. Algförgiftning liknar matförgiftning i sina symptom, så om ni vet med er att ni inte svalt något vatten vid bad kan det vara en förklaring till sjukdom.

Tipsa oss

Om du har rapporter på misstänkt algblomning eller några andra frågor, kontakta informationscentralen.

Råd vid algblomningPDF

Karta över aktuella algblomningsrapporterlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Kontakt