Publiceringsdatum: 10 juli 2018

Rapporter från Bullerö, Landsort, Trännöfjärden och St. Annas skärgård

Under dagen har vi fått in rapporter om cyanobakterieblomningar i vattnet runt Bullerö i Stockholms skärgård, samt i Trännöfjärden, St. Annas skärgård och Landsort.

Cyanobakterier
vid St. Gråskär, Gryts skärgård i söndags. Bild tagen av Peter Weyde.

Cyanobakterier vid St. Gråskär, Gryts skärgård i söndags. Bild tagen av Peter Weyde.

Idag har vi fått in en rapport att det finns mycket cyanobakterier i vattnet runt Bullerö i Stockholms skärgård. Även området runt omkring var påverkat. Det syntes både gryn av ansamlingar i vattnet samt ytansamlingar i strimmor. Vi fick också en rapport från Trännöfjärden och Missjö i St. Annas skärgård samt från Landsort utanför Nynäshamn.

Våra satellitbilder och SMHIs sammanställningar visar är svårtydda och det ligger mycket moln i vägen. Man ser dock att det finns ansamlingar i Hanöbukten och ner mot sydöstra Östersjön, samt norr och öster om Gotland. Det ser också ut att vara spridda blomningar vid Stockholms skärgård.

Om ni ser algblomningar vid er badplats, följ våra råd via länken nedan. Ni får också gärna rapportera in era observationer till oss på mail, telefon, Facebook eller tagga era bilder med #algblomning18 och #infobaltic på instagram.

Tipsa oss

Om du har rapporter på misstänkt algblomning eller några andra frågor, kontakta informationscentralen.

Råd vid algblomningPDF

Kontakt