Publiceringsdatum: 9 juli 2018

Algläget efter helgen

Gryn av cyanobakterier i vattnet i Konabbsfjärden, bild av Gunnar Aneer.

Gryn av cyanobakterier i vattnet i Konabbsfjärden, bild av Gunnar Aneer.

Ytansamlingarna från slutet på förra veckan (v. 27) låg kvar över helgen. På söndagen syntes ytansamlingar av cyanobakterier från i Hanöbukten, runt södra Öland och utanför Nynäshamn.

Det var ganska molnigt över stora delar av Östersjön under fredagen (6/7) och lördagen (7/7), men man såg spridda ytansamlingar genom molnen. På söndagen (8/7) klarnade det upp och på satellitbilderna syntes ytansamlingar i Hanöbukten och österut mot Öland södra del samt ner mot polska kusten. Det finns också alger i vattnet upp mellan Öland och Gotland, samt ytansamlingar utanför Nynäshamn och norra Gotland upp mot Finska viken. Vi har fått rapporter om algblomning från Gryts skärgård, Gunnebo och Konabbsfjärden.

Nu är det ju fler och fler som går på semester, så vi vill igen uppmana om att ta en extra titt på vattnet innan ni badar. Om ni tycket att vattnet är grumligt eller ser ansamlingar av cyanobakterier på vattenytan i er badplats rekommenderar vi er att följa våra råd (se rutan nedan). Håll lite extra kolla på hundar och barn så att det inte sväljer för mycket vatten.

Skicka gärna rapporter och bilder till oss via kontaktuppgifterna nedan, eller tagga en bild på Instagram med #algblomning18 och #infobaltic. Skriv också var bilden är tagen!

Ha en trevlig vecka, och håll utkik för mer alginfo här på hemsidan!

Tipsa oss

Om du har rapporter på misstänkt algblomning eller några andra frågor, kontakta informationscentralen.

Råd vid algblomningPDF

Kontakt