Publiceringsdatum: 29 juni 2018

Utveckling av algblomningarna, lagom till semestern!

Under torsdagen syntes ett stort område med ytansamlingar av cyanobakterier mellan Bornholm och Finska Viken.

Bild tagen av Louse Lundberg i Dagsbo, Gunnebo.

Bilder tagna av Louise Lundberg i Dagbo, Gunnbo.

Även om det var mindre blomning i Östersjön i början på veckan har dessa områden nu växt till sig. Man ser antydan till blomning från södra Östersjön och hela vägen upp mot Åland samt in i Finska Viken. Det är både cyanobakterier i vattenmassan och ytansamlingar. Rapporter på kustnära blomning har kommit in från Gunnebo och östra sidan av Gotland.

SMHIs driftprognos säger att vissa av ansamlingarna kan komma
att blandas ner i vattnet under den kommande dagen. Dock kan vinden föra in vissa av ytansamlingarna mot land till helgen. De kan också växa till sig ännu mer om vädret är varmt. Om ni ska ut och bada under helgen rekommenderar vi att ni tittar på SMHIs algkarta och driftprognoslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, samt att ni tittar på vattnet där ni ska bada och gör en bedömning. Om det ser ut att vara mycket alger i vattnet kan ni följa våra råd nedan. Skicka gärna in rapporter och bilder från var ni är, även om det inte syns någon blomning. Denna information är jätteviktig för oss på Informationscentralen för att få en god bild över algsituationen i kustområdet.

Ha en trevlig helg!

Tipsa oss

Om du har rapporter på misstänkt algblomning eller några andra frågor, kontakta informationscentralen.

Råd vid algblomningPDF

Tips!

SMHI har lagt upp en sammanfattninglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster av årets algblomning hittills, där får du också lite mer information kring cyanobakterierna och varför de har betett sig som de gjort.

Kontakt