Publiceringsdatum: 11 juni 2018

Algblomning helgen 8–10 juni

Alger i vatten

Under helgen har algblomningarna i Östersjön tilltagit. Under fredagen syntes begynnande blomningar i Hanöbukten samt ett större område i sydöstra Östersjön, som också har legat kvar under helgen.

Den större algblomningen utvecklade under lördagen ytansamlingar som låg kvar under söndagen.

Informationscentralen har även fått in rapporter om lokala blomningar I områdena runt Nynäshamn och Nyköping som konfirmeras av satellitbilder. Lokala rapporter från Västervik och Saxarfjärden har också mottagits. På måndag morgon noterades de första ytliga cyanobakterierna vid Askölaboratoriet vid Trosa.

Vi har fått in flera frågor angående hur algsituationen kring midsommar kommer se ut. Tyvärr är det inget vi kan svara på i dagsläget då det beror väder och vind. Ytansamlingar kan snabbt uppkomma vid varma och lugna förhållanden, och kan lika snabbt försvinna. Algerna gillar samma väder som människor, och det bästa rådet är att vara uppmärksam på grumligt vatten eller ifall vattnet har en beläggning av något grön-gult.

Vid algblomning, följ råden på vår hemsida

Vid frågor eller rapporter om misstänkt algblomning, kontakta oss gärna på e-post informationscentral.stockholm@lansstyrelsen.se.

Vardagar 8:30–16 kan du också rapportera på telefon 010-223 11 60.

Kontakt