Sälja, visa, hantera vilda växter och djur

Ska du konservera djur och växter, handla med levande djur och växter eller visa upp vilda djur? Då behöver du ansöka om tillstånd hos Länsstyrelsen.

Du behöver tillstånd för att yrkesmässigt eller i förvärvssyfte konservera djur och växter (preparering), handla med vilda djur och växter och visa upp vilda djur i djurpark (förevisning).

  • Yrkesmässigt innebär att din verksamhet har en viss omfattning och varaktighet. Verksamheten har dessutom ett vinstsyfte och är av självständig karaktär.
  • Förvärvssyfte innebär att en verksamhet ger någon form av ekonomiskt utbyte, det vill säga att verksamheten har ett vinstsyfte.

Information om ansökan

  • Avgiften för ansökan är 870 kronor.
  • Du måste skicka med en förteckning på alla arter du vill hantera.
  • Lokalen där du bedriver din verksamhet måste vara lämplig för det ändamål du ska ha den till. Skicka med en karta och planritning/skiss med din ansökan.
  • Du som söker tillstånd för preparering och handel måste vara en fysisk person. Den som söker tillstånd för förevisning ska vara en fysisk eller juridisk person.

Tillstånd för konservator/preparering

Du måste ha tillstånd för att yrkesmässigt eller i förvärvssyfte preparera hela eller delar av vilda djur och växter. Att preparera innebär att stoppa upp djur eller att konservera växter och djur.

Tillstånd krävs för följande arter:

  • fåglar som lever vilt inom EU
  • däggdjur av arter som lever vilt i Sverige
  • djur och växter som är markerade med n eller N i bilagan till Artskyddsförordningen
  • djur och växter som finns med i bilaga A eller B i CITES-förordningen.

Tillstånd för handel

Du måste ha tillstånd för att yrkesmässigt eller i förvärvssyfte handla med levande hotade växter och djurarter och alla levande fågelarter som lever vilt i Europa.

Detta gäller till exempel djuraffärer och zoobutiker men kan även gälla privatpersoner som föder upp och säljer arter i större omfattning.

Handel med hotade arter

Många djur och växter hotas av utrotning till följd av den handel som sker med dessa arter. För att skydda hotade arter och bevara den biologiska mångfalden har flera av världens länder kommit överens om att begränsa handeln (kommersiell aktivitet). Denna överenskommelsen kallas för CITES-konventionen. De arter som på grund av handeln med dem är utrotningshotade har störst skyddsbehov och är enligt CITES så kallat A-listade.

För handel med A-listade arter krävs CITES-intyg från Jordbruksverket. Arter som riskerar att bli utrotningshotade om handeln inte kontrolleras är så kallat B-listade. För att få handla med B-listade arter ska laglig bakgrund vara styrkt. Länsstyrelsen är prövnings- och tillsynsmyndighet för att CITES-bestämmelserna efterlevs.

Allmänt om hotade djur och produkter av hotade djur – CITES, Jordbruksverket Länk till annan webbplats.

Visa upp vilda djur

Du måste ha tillstånd för att visa upp vilda djur i en djurpark. Detta gäller alla vilda djur, inte bara hotade arter. Vi ger bara tillstånd för anläggningar som också är godkända för offentlig förevisning enligt djurskyddsförordningen.

Länsstyrelsen besöker alltid anläggningen innan vi ger tillstånd.

I vissa fall krävs inte tillstånd

  • Du behöver inte ansöka om tillstånd för tillfällig förevisning, vid till exempel en mässa. Däremot behöver du göra en anmälan till Länsstyrelsen senast fyra veckor innan.
  • Du behöver inte tillstånd om du förevisar högst sju arter (som inte är däggdjur) i ett för varje art lämpligt antal exemplar och din verksamhet inte har förevisning som huvudsyfte.
  • Du behöver inte tillstånd för att visa akvarier om förevisningen omfattar högst tre akvarier med fiskar och/eller blötdjur. Akvariernas volym ska vara mindre än 1000 liter per akvarium.

Om du ser att djur inte har det bra

Anmäl bristande djurhållning till Länsstyrelsen

Tipsa Öppet öga

Misstänker du att någon olagligt har dödat ett djur, plockat ägg, tagit hand om vilda djurungar eller grävt upp fridlysta växter? Eller har du misstanke om att någon handlar med djur eller växter på ett olagligt sätt?

Här kan du lämna din iakttagelse. Du behöver inte uppge ditt namn, adress eller andra kontaktuppgifter. Ditt öga gör skillnad!



Gärna koordinater
Tidpunkt * (obligatorisk)
Tidpunkt

Kontakt

Enheten för natur- och viltärenden

Telefon: 010-223 10 00

Dela sidan:

Landshövding

Anna Kinberg Batra

Besöksadress

Regeringsgatan 66

Postadress

Box 22067, 104 22 Stockholm

Organisationsnummer

202100-2247

Följ oss