Nyckelviken

Nyckelviken naturreservat i Stockholms län.

Utanför stallet väntar grillen på korven. Bakom hönshuset står kultingarna och vill bli kliade på ryggen. I trädgården utanför kaféet sitter kanske en vän du inte sett på länge. Utsiktsberget väntar på att bestigas. Hur känns badvattnent?

Bada, vandra och njut av allt som bjuds

Nyckelviksområdet ligger vid Lilla Värtan i norra Nacka kommun, några hundra meter nordost om Nacka centrum. Här finns det bad, härliga stigar, café och djur att mysa med. Om man vill. Eller varför inte gå på museum?

Sällsynt buskvicker och museum

Det vackra kulturlandskapet har anor långt tillbaka i historien. I ädellövskogsområdena finns ek och lind samt inslag av ask, alm och lönn. I fältskiktet växer flertalet av våra lundarter, bland annat den sällsynta buskvickern.

Herrgården Stora Nyckelviken används som kurs-/konferens- och festlokal till exempel vid bröllop. Här finns också ett hembygdsmuseum och servering.

Mer information på Naturkartan.se eller app

Nyckelviken naturreservat finner du också på Naturkartan Nyckelvikenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Den går även att ladda ner som en app.

Föreskrifter

Välkommen att besöka Nyckelvikens naturreservat. Föreskrifterlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Serviceinformation

  • Bad/badplats Bad/badplats
  • Kollektivtrafik Kollektivtrafik
  • Parkering Parkering
  • Rast-/övernattningsstuga Rast-/övernattningsstuga
  • Servering Servering
  • Vandringsled Vandringsled

Kontakt

Fakta

Beslutsår:

Storlek: 134 hektar
varav vatten 35 hektar 

Naturtyp: Sjö och vattendrag, Ängs- och betesmark

Kommun: Nacka kommun

Ägare: Nacka kommun och Forum Nacka KB

Förvaltare: Nacka kommun

Syftet med naturreservatet Nyckelviken

Syftet är att i första hand att bevara ett välfrekventerat friluftsområde. Dessutom finns i området naturvetenskapligt intressanta ädellövskogsområden och raviner. Kulturlandskapet är vetenskapligt och kulturhistoriskt intressant.