I hjärtat av Roslagen ligger Ängsö nationalpark som är känd för sin blomsterprakt. Vandra genom ängarna och skogen. Promenadvänliga stigar leder dig runt ön. Ta med kaffekorg och kikare. Luften, vattnet och lundarna är fyllda med fåglar. Guidade turer finns under vår och försommar.
Du är alltid välkommen till Ängsö nationalpark, men ön nås endast med båt. Det går reguljära turer från Stockholm under vår och sommar med Waxholmsbolaget. Du kan också beställa taxibåt eller ta egen båt eller kajak.
Rum för övernattning saknas och det finns inte heller någon servering på ön. Här är det egen mat och dryck som gäller. Dricksvatten är alltid bra att ta med. Nära bryggan vid Hemudden, där den reguljära båttrafiken lägger till, finns rastplats, rastbod och en liten utställning om naturen och öns historia. Det är möjligt att tälta på angiven plats i högst två dygn. Meddela naturbevakare om ni är en större grupp.
Guidade visningar så länge Waxholmsbolagets vårtidtabell gäller. Köp biljett på båten. Naturbevakare möter upp vid båten vid ankomst. För guidade visningar i grupp, kontakta naturbevakare på telefon 0176-26 20 23.
Orkidéen Adam och Eva har blommat tidigt och kommer att vara utblommad i början på juni.
Ön är flack och lättgången med ett nät av markerade stigar. Där stigarna passerar fuktig mark ligger smala spänger. På sommaren när marken torkat upp kan även barnvagnar med grova däck ta sig fram längs några av stigarna. Rullstolsburna personer bör gå iland vid Hemudden. Därifrån går det att ta sig en liten bit in på ön. Ring och stäm av med Waxholmsbolaget vilken båt som är lämplig att ta. Alla båtar har inte mojlighet att ta rullstolar inombords.
Ängsö är inte bara ängsmarker, det är ett paradis för fåglar. Här finns örtrika lundar och orörda skogar som är populära tillhåll för många fåglar. I de gamla, ihåliga lövträden finns gott om bostäder åt hålbyggande arter som nötväcka och svartvit flugsnappare. Skogsduva, spillkråka, större och mindre hackspett är andra fåglar som gynnas av god tillgång på boträd. Lite större bohål utnyttjas av knipa och kattuggla. Ängsö är också havsörnens ö. Den mäktiga fågeln tar gärna sin tillflykt till gammelskogen.
Stora delar av öns östra sida är fågelskyddsområde med tillträdesförbud under tiden 1 februari till 15 augusti. Fågelskyddsområdet sträcker sig 100 meter ut från stranden.
När Ängsö blev nationalpark var syftet att bevara området för framtiden. Men man förstod inte att det var människan som skapat det överdådigt rika landskapet. Torparen, vars kor "trampade sönder marken och som själv liade ned de mest sällsynta arter", fick sluta bruka marken.
Resultatet blev att de sedan århundraden öppna markerna snabbt växte igen med sly och att granen vandrade in i lövskogarna. Inte förrän i slutet av 1930-talet insåg man på allvar vilket misstag man hade gjort. "Det är ett problem för en akademi och ett ämbetsverk att med förenade krafter ersätta en ensam torpare." som det står i ett betänkande. Ett omfattande röjningsarbete inleddes och ängsmarkerna har sedan dess hållits öppna med hjälp av slåtter och bete.
Ängsö tillhörde förr en liten by på Väringsö utanför Vettershaga. Den låglänta ön utnyttjades som ängsholme, därav dess namn. Bönderna på Väringsö rodde hit, slog sitt hö, stackade det och lät sitt boskap gå här på efterbete när slåttern var klar. Höet fördes hem med släde över isen på vintern. Idag är en sjättedel av Ängsös 73 hektar ängsmarker.
Den största ängen är Stormaren, en fuktäng som tidigare var ett sund mellan två lika stora öar. Här växer bland annat majviva och rosettjungfrulin. Stormaren omges av torrare ängsmarker där det växer rikligt med gullvivor i maj och juni. Värt att besöka i början av juni är bestånden med Adam och Eva vid Norrudden. På Ängsö kan man också hitta orkidéer som grönkulla, nattviol, grönvit nattviol, tvåblad och nästrot.
Ängsö nationalpark i Stockholms län.
Föreskrifter enligt naturvårdsverkets författningssamling (NFS 2014:10). Nedanstående föreskrifter gäller såväl allmänhet som markägare och nyttjanderättshavare.
Till Naturvårdsverkets föreskrifter om Ängsö nationalpark; beslutade den 12 juni 2014.
Inom nationalparken är det förbjudet att:
Utan tillstånd från länsstyrelsen är det inom nationalparken förbjudet att:
Inom nationalparken är det förbjudet att tälta eller sätta upp vindskydd eller liknande anordning, förutom på anvisad plats vid Norrviken.
Samråd krävs med länsstyrelsen för att tälta eller liknande
Generella undantag
Utan hinder av inskränkningarna i 1─5 §§ är det inom nationalparken tillåtet
Beslutsår: 1909
Storlek: 190 hektar, varav vatten 117.
Naturtyp: Ö, ängs- och hagmarker, skog.
Kommun: Norrtälje.
Ägare: Naturvårdsverket
Förvaltare: Länsstyrelsen
För besökaren: På Ängsö finns rastbod, utställning, torrdass och naturstig.
Syftet med Ängsö nationalparken är att bevara ett äldre odlingslandskap i väsentligen oförändrat skick.
Berätta hur vi kan göra den här sidan bättre. Dina synpunkter är värdefulla för oss och din medverkan hjälper oss att förbättra webbplatsen.
Tyvärr kan vi inte svara på dina synpunkter här. Om du har en fråga som du vill ha svar på kan du gå via kontaktinformation.