Tillstånd för gårdsförsäljning av alkoholdrycker
Sveriges riksdag har beslutat att främja besöksnäringen i Sverige genom att småskaliga oberoende tillverkare av alkoholdrycker som erbjuder kunskapshöjande besöksarrangemang ska kunna söka tillstånd för försäljning av egentillverkade alkoholdrycker till konsument.
Om riksdagens beslut
Riksdagen har infört en tidsbegränsad möjlighet till småskalig gårdsförsäljning av alkoholdrycker i Sverige för att stärka lokal besöksnäring. Besöksarrangemanget står i fokus. Gårdsförsäljning får bedrivas av oberoende, småskaliga tillverkare med tillstånd från kommunen, under vissa villkor. Reglerna gäller till 31 maj 2031.
Mer om riksdagens beslut
Sveriges riksdag beslutade 23 april 2025 att från och med 1 juni 2025 till 1 juni 2031 införa gårdsförsäljningstillstånd för småskalig försäljning av alkoholdrycker. Ändringarna är inföda i alkohollagen (2010:1622). Lagförslaget som riksdagen beslutade om finns i propositionen (2024/25:86). Innan de sex åren passerat ska regelverket utvärderas. I propositionen anger regeringen att det är Folkhälsomyndigheten som ska ansvara för att göra utvärderingen.
Riksdagen avslog alla motionsyrkanden som lämnades på propositionen, vilket också var Socialutskottets förslag i betänkandet 2024/25:SoU24.
Det är med propositionen som bakgrund som de nya reglerna om gårdsförsäljning ska tillämpas.
Alkohollag (2010:1622), Sveriges riksdag Länk till annan webbplats.
Mer om vad lagändringen innebär
Gårdsförsäljning är försäljning till konsument beträffande sådan försäljning av egentillverkade alkoholdrycker som sker från tillverkarens försäljningsställe. Egentillverkade alkoholdrycker som omfattas är spritdrycker, vin, starköl och andra jästa alkoholdrycker.
Av regeringens proposition (2024/25:86) som riksdagen gett bifall till framgår att syftet med gårdsförsäljning är att dryckerna ska tas med från försäljningsstället. De ska inte intas på stället.
I de fall tillstånd finns för både servering och gårdsförsäljning på samma plats är det tillståndshavaren som ska säkerställa att villkoren för de olika tillstånden kan upprätthållas.
Alkohollag (2010:1622), Sveriges riksdag Länk till annan webbplats.
Ansöka om gårdsförsäljningstillstånd
En tillverkare kan ha ett försäljningsställe. Ansökan om gårdsförsäljningstillstånd görs skriftligen till den kommun där tillverkningen finns.
Ett gårdsförsäljningstillstånd ska avse viss tid och får som längst gälla till och med den 31 maj 2031.
Kommunen beslutar under vilka tider gårdsförsäljning får bedrivas. Gårdsförsäljning får dock inte bedrivas tidigare än klockan 10.00 och inte pågå längre än till klockan 20.00. Vid bestämmande av tiden för gårdsförsäljning ska det särskilt beaktas om försäljningen kan befaras medföra olägenheter i fråga om ordning och nykterhet eller särskild risk för människors hälsa.
I prövningen är det du som sökande som självständigt med olika underlag ska visa att du och andra personer med betydande inflytande i rörelsen och verksamhetens helhet är förenlig med lagkraven för att få ett gårdsförsäljningstillstånd. Utöver det tar kommunen in ytterligare underlag medan utredningen pågår. Kommunen kan ge information om vilka underlag som behövs i ansökan.
Kommunen har möjlighet att ta ut avgift för tillståndsprövningen.
Alkohollag (2010:1622), Sveriges riksdag Länk till annan webbplats.
Alkoholförordning (2010:1636), Sveriges riksdag Länk till annan webbplats.
Förutsättningar för ett tillstånd
Det finns några olika grundförutsättningar som måste vara uppfyllda för att få ett tillstånd från kommunen. Försäljningen får inte påbörjas utan giltigt tillstånd och utan att verksamheten uppfyller lagstiftningen.
Förutsättningar enligt alkohollagen
- Att tillverkaren är juridiskt och ekonomiskt oberoende av andra tillverkare av alkoholdrycker och använder lokaler som är fysiskt skilda från lokaler som används av tillverkare vars årsproduktion överstiger de av lagen angivna volymerna. Däremot kan lokalerna för tillverkning delas med andra småskaliga tillverkare.
- Att alkoholdryckerna är egentillverkade.
- Att tillverkare av vin ska tillverka vinet av druvor som uteslutande kommer från tillverkarens egna odlingar.
- Att tillverkarens årsproduktion av färdiga alkoldrycker inte överstiger av lagen angiven volym.
Andra grundläggande villkor för gårdsförsäljning enligt alkohollagen
- Tillverkaren har ett besöksarrangemang som varar 30 minuter, har ett kompetenshöjande inslag och leds av en fysiskt närvarande person. Verksamhetsbeskrivningen och besöksarrangemanget är av stor betydelse för prövningen.
- Tillverkare av vin ska tillverka vinet av druvor som uteslutande kommer från tillverkarens egna odlingar. För andra alkoholdrycker finns inga krav på egenproducerade råvaror.
- Den plats där den karaktärsgivande delen av tillverkningen sker är den plats som ett tillstånd kan omfatta. För vintillverkning kan det avse odlingen.
- En ansökan om gårdsförsäljningstillstånd får inte bifallas utan att Polismyndighetens yttrande har inhämtats. Polismyndigheten ska i sitt yttrande redovisa samtliga omständigheter som ligger till grund för myndighetens bedömning och särskilt yttra sig över sökandens allmänna lämplighet för verksamheten.
- Om gårdsförsäljning på grund av försäljningsställets belägenhet (platsen), besöksarrangemangets utformning eller andra omständigheter kan befaras medföra olägenheter i fråga om ordning och nykterhet eller särskild risk för människors hälsa, får gårdsförsäljningstillstånd vägras även om övriga krav enligt denna lag är uppfyllda.
- Gårdsförsäljningstillstånd ska avse ett visst avgränsat utrymme på platsen där försäljningen av alkoholdrycker ska ske. Utrymmet ska disponeras av tillståndshavaren, men det finns inget krav på att det avser en lokal inomhus. Flera tillståndshavare får inte utnyttja ett gemensamt utrymme för gårdsförsäljning. Däremot kan lokalerna för tillverkning delas med andra småskaliga tillverkare.
- Försäljning får aldrig ske tidigare än klockan 10:00 eller senare än 20:00. I övrigt får den kommun som har meddelat tillståndet avgöra under vilka tider som försäljning får ske. Försäljning får ske alla veckodagar. Tillståndshavaren eller en försäljningsansvarig person ska alltid vara närvarande och ha tillsyn över försäljningen.
- Egenkontrollprogrammet ska vara lämpligt för den enskilda verksamheten och egenkontrollprogrammet ska bifogas ansökan. Brister i egenkontrollprogrammet som inte åtgärdas kan vara skäl till att ge avslag på ansökan.
- Sökanden ska ha avlagt ett prov för att visa på tillräckliga kunskaper om alkohollagen och anslutande föreskrifter.
- Kommunen får endast ge tillstånd till den som visar att han eller hon med hänsyn till sina personliga och ekonomiska förhållanden samt omständigheterna i övrigt är lämplig att bedriva verksamheten och visar att den kommer att bedrivas enligt de krav som ställs upp i denna alkohollagen (2010:1622) och föreskrifterna som har meddelats med stöd av lagen.
- Priset på de drycker som säljs får inte sättas lägre än tillverkningskostnaden samt ett skäligt påslag.
- Det finns vissa krav kring närvaron av personal, försäljningsansvarig och tillverkaren.
- Tillståndshavaren ansvarar för att det under inledningen av besöksarrangemanget muntligen informera om att alkohol kan medföra skadeverkningar.
- Gårdsförsäljning får enbart ske till konsumenter som har deltagit i ett kostnadsbelagt besöksarrangemang som har anknytning till den alkoholdryck som tillståndet gäller. I samband med arrangemanget ska information lämnas om alkoholens skadeverkningar.
- Precis som vid köp på Systembolaget är åldersgränsen 20 år för alkoholdryckerna.
- Vid gårdsförsäljning får försäljning av de egentillverkade alkoholdryckerna till varje enskild konsument vid samma besökstillfälle inte överstiga 0,7 liter spritdrycker, tre liter vin, tre liter starköl och tre liter andra jästa alkoholdrycker.
- Alkoholdryckerna ska överlämnas till konsumenten direkt efter köpet på försäljningsstället.
Se också följande länkar:
Alkohollag (2010:1622), Sveriges riksdag Länk till annan webbplats.
Gårdsförsäljning av alkoholdrycker, Folkhälsomyndigheten Länk till annan webbplats.
Vägledning för gårdsförsäljning av alkoholdrycker, Folkhälsomyndigheten Länk till annan webbplats.
Definitioner
1 kap. 3 § alkohollagen (2010:1622)
Med sprit avses en vätska som framställts genom destillering eller annan kemisk process och som innehåller alkohol.
Med alkohol avses etylalkohol.
1 kap. 5 § alkohollagen (2010:1622)
Med alkoholdryck avses en dryck med en alkoholhalt som överstiger 2,25 volymprocent. Alkoholdrycker delas i denna lag in i spritdrycker, vin, öl och andra jästa alkoholdrycker.
Dryck som är alkoholfri eller som har en alkoholhalt om högst 2,25 volymprocent benämns lättdryck.
1 kap. 6 § alkohollagen (2010:1622)
Med spritdryck avses en alkoholdryck som innehåller sprit.
1 kap. 7 § alkohollagen (2010:1622)
Med vin avses en alkoholdryck som framställts genom jäsning av druvor eller druvsaft. Till vin ska även räknas sådant vin som i framställningen har tillsatts sprit framställd av vinprodukter och som har en alkoholhalt som inte överstiger 22 volymprocent.
1 kap. 8 § alkohollagen (2010:1622)
Med öl avses en dryck som framställts genom jäsning med torkat eller rostat malt som huvudsakligt extraktgivande ämne.
Öl med en alkoholhalt som överstiger 2,25 men inte 3,5 volymprocent benämns folköl och öl med en alkoholhalt som överstiger 3,5 volymprocent benämns starköl.
1 kap. 9 § alkohollagen (2010:1622)
Med annan jäst alkoholdryck avses en alkoholdryck som framställts genom jäsning av frukt, bär eller andra växtdelar och som inte är vin eller öl.
1 kap. 11 § alkohollagen (2010:1622)
/Träder i kraft I:2025-06-01//Upphör att gälla U:2031-06-01 genom lag (2025:300)./
Med tillverkare avses den som yrkesmässigt tillverkar varor som avses i denna lag.
Försäljning till konsument benämns detaljhandel eller, beträffande sådan försäljning av egentillverkade alkoholdrycker som sker från tillverkarens försäljningsställe, gårdsförsäljning. Försäljning av alkoholdrycker och alkoholdrycksliknande preparat som säljs för intag på stället benämns servering. Annan försäljning benämns partihandel.
1 kap. 13 §
/Träder i kraft I:2025-06-01/ /Upphör att gälla U:2031-06-01 genom lag (2025:300)./
Med oberoende tillverkare avses en tillverkare av alkoholdrycker som
- är juridiskt och ekonomiskt oberoende av andra tillverkare av alkoholdrycker,
- använder lokaler som är fysiskt skilda från lokaler som används av tillverkare vars årsproduktion överstiger någon av de volymer som anges i 5 a kap. 2 § första stycket 2, och
- inte tillverkar på licens
1 kap. 14 §
/Träder i kraft I:2025-06-01/ /Upphör att gälla U:2031-06-01 genom lag (2025:300)./
Med årsproduktion avses de volymer av alkoholdrycker som har tillverkats under kalenderåret närmast före det år då gårdsförsäljningen sker.
Om en tillverkare inte har haft någon produktion av alkoholdrycker under kalenderåret närmast före det år då gårdsförsäljningen sker, ska årsproduktion i stället avse de volymer av alkoholdrycker som tillverkaren uppskattar att den kommer att producera under det år då försäljningen sker.
2 kap. 1 §
Sprit och spritdrycker får tillverkas endast av den som har godkänts som upplagshavare för sådana varor enligt 3 kap. 2 § lagen (2022:156) om alkoholskatt eller som skattebefriad förbrukare enligt 10 kap. 1 § samma lag.
En apparat som uppenbarligen är ägnad för tillverkning av sprit (destillationsapparat) och del till en sådan apparat får endast tillverkas för, överlåtas till eller innehas av den som har rätt att tillverka sprit.
Folkhälsomyndigheten får medge undantag från andra stycket. Ett sådant medgivande får ges tills vidare eller för viss tid och får återkallas om förhållandena kräver det. Lag (2022:171).
2 kap. 2 §
Med tillverkning av sprit avses varje förfarande varigenom sprit framställs eller utvinns.
Med tillverkning av sprit likställs rening och återvinning av sprit. Med tillverkning av sprit likställs även borttagning eller försvagning av denaturering eller andra förfaranden med sprit eller alkoholhaltiga preparat i syfte att göra dem tjänliga för förtäring.
Kryddning av spritdryck för servering som snaps i egen serveringsrörelse enligt 8 kap. 3 § är inte att anse som tillverkning av sprit.
2 kap. 3 §
Vin, folköl, starköl och andra jästa alkoholdrycker får tillverkas endast av den som har godkänts som upplagshavare för tillverkning eller bearbetning av sådana drycker enligt 3 kap. 2 § lagen (2022:156) om alkoholskatt eller som skattebefriad förbrukare enligt 10 kap. 1 § samma lag.
Vad som föreskrivs i första stycket gäller inte tillverkning i hemmet för eget behov. Lag (2022:171).
2 kap. 4 §
En tillverkare av sprit får förfoga över den tillverkade spriten endast för användning i egen rörelse samt för försäljning enligt 6 kap. 5 §.
En tillverkare av alkoholdrycker får förfoga över den tillverkade drycken för försäljning endast enligt denna lag.
Bestämmelserna i första och andra styckena ska inte tillämpas i fråga om varor som har förbrukats på sätt som anges i 2 kap. 12 §, 15 § första stycket 1 och 16 § lagen (2022:156) om alkoholskatt. Lag (2022:171).
3 kap. 1 §
Alkoholdrycker och alkoholdrycksliknande preparat får inte säljas om det inte finns rätt till det enligt denna lag. Lag (2019:345).
3 kap. 2 §
Alkoholdrycker och alkoholdrycksliknande preparat som inte får säljas i en butikslokal får inte heller förvaras i en sådan lokal eller tillhörande utrymmen.
Med butikslokal avses en lokal där konsumenter kan köpa varor eller tjänster eller hyra varor, dock inte restauranger och andra serveringsställen.
Sådan lokal där provsmakning enligt 8 kap. 7 § andra stycket bedrivs, omfattas inte av förbudet i första stycket.
Lag (2019:345).
4 kap. 2 §
En partihandlare får sälja varorna till
- det i 5 kap. 1 § angivna detaljhandelsbolaget,
- annan partihandlare som har rätt att handla med motsvarande varor,
- den som har meddelats tillstånd för servering till allmänheten eller stadigvarande tillstånd för servering i slutet sällskap i enlighet med reglerna i 8 kap., samt
- den som har godkänts som skattebefriad förbrukare enligt 10 kap. 1 § lagen (2022:156) om alkoholskatt för användning i teknisk, industriell, medicinsk, vetenskaplig eller liknande verksamhet.
En partihandlare får också föra ut eller exportera varorna. Försäljning får också ske till den som har tillstånd enligt lagen (1999:446) om proviantering av fartyg och luftfartyg.
Endast partihandlare får förpacka om eller buteljera alkoholdrycker. Lag (2022:171).
Gårdsförsäljningstillstånd
5 a kap. 1 §
För gårdsförsäljning krävs det tillstånd (gårdsförsäljningstillstånd). Lag (2025:299).
Förutsättningar för tillstånd
5 a kap. 2 §
Gårdsförsäljningstillstånd får meddelas en oberoende tillverkare som yrkesmässigt och på egen hand tillverkar alkoholdrycker, om
- den karaktärsgivande delen av tillverkningen sker på tillverkningsstället, och
- tillverkarens årsproduktion av
a) spritdrycker inte överstiger 75 000 liter,
b) jästa alkoholdrycker med upp till 10 volymprocent alkohol inte överstiger 400 000 liter, och
c) jästa alkoholdrycker med mer än 10 volymprocent alkohol inte överstiger 200 000 liter.
Tillverkare av vin ska tillverka vinet av druvor som uteslutande kommer från tillverkarens egna odlingar. Lag (2025:299).
Grundläggande villkor för gårdsförsäljning
5 a kap. 3 §
Tillståndshavaren får bedriva gårdsförsäljning från endast den plats där huvuddelen av alkoholdryckerna har tillverkats (försäljningsstället). För tillverkare av vin kan den platsen i stället vara där huvuddelen av druvorna har odlats.
Lag (2025:299).
5 a kap. 4 §
Gårdsförsäljning får endast ske till konsumenter som deltar i ett besöksarrangemang som har anordnats av tillståndshavaren och som har anknytning till den aktuella alkoholdrycken.
Besöksarrangemanget ska genomföras i nära anslutning till försäljningsstället. Besöksarrangemanget ska ha ett kunskapshöjande inslag och viss varaktighet samt erbjudas till konsumenter mot betalning. Lag (2025:299).
5 a kap. 5 §
Vid gårdsförsäljning får försäljning av de egentillverkade alkoholdryckerna till varje enskild konsument vid samma besökstillfälle inte överstiga 0,7 liter spritdrycker, tre liter vin, tre liter starköl och tre liter andra jästa alkoholdrycker. Avlämnande av dryckerna ska ske vid försäljningen. Lag (2025:299).
Ansökan om tillstånd
5 a kap. 6 §
Ansökan om gårdsförsäljningstillstånd görs skriftligen till den kommun där försäljningsstället är beläget. Lag (2025:299).
Egenkontroll och uppgiftslämnande
5 a kap. 7 §
Den som bedriver gårdsförsäljning ska utöva särskild kontroll (egenkontroll) över försäljningen och hanteringen i övrigt samt ansvara för att det finns ett lämpligt egenkontrollprogram.
Egenkontrollprogrammet och de övriga uppgifter som behövs för kommunens prövning ska bifogas ansökan om tillstånd enligt 6 §. Lag (2025:299).
Beslut om tillstånd
5 a kap. 8 §
Gårdsförsäljningstillstånd får meddelas endast den som visar att han eller hon med hänsyn till sina personliga och ekonomiska förhållanden samt omständigheterna i övrigt är lämplig att bedriva verksamheten och visar att den kommer att bedrivas enligt de krav som ställs upp i denna lag och föreskrifter som har meddelats med stöd av lagen.
Sökanden ska genom att avlägga ett prov också visa att han eller hon har de kunskaper om denna lag och anslutande föreskrifter som krävs för att på ett författningsenligt sätt kunna bedriva verksamhet med gårdsförsäljning. Lag (2025:299).
5 a kap. 9 §
En ansökan om gårdsförsäljningstillstånd får inte bifallas utan att Polismyndighetens yttrande har inhämtats.
Polismyndigheten ska i sitt yttrande redovisa samtliga omständigheter som ligger till grund för myndighetens bedömning och särskilt yttra sig över sökandens allmänna lämplighet för verksamheten. Lag (2025:299).
5 a kap. 10 §
Om gårdsförsäljning på grund av försäljningsställets belägenhet, besöksarrangemangets utformning eller andra omständigheter kan befaras medföra olägenheter i fråga om ordning och nykterhet eller särskild risk för människors hälsa, får gårdsförsäljningstillstånd vägras även om övriga krav enligt denna lag är uppfyllda. Lag (2025:299).
5 a kap. 11 §
Gårdsförsäljningstillstånd ska avse ett visst avgränsat utrymme där försäljningen av alkoholdrycker ska ske. Utrymmet ska disponeras av tillståndshavaren.
Flera tillståndshavare får inte utnyttja ett gemensamt utrymme för gårdsförsäljning. Lag (2025:299).
Tidsbegränsning av tillstånd
5 a kap.12 §
Ett gårdsförsäljningstillstånd ska avse viss tid och får som längst gälla till och med den 31 maj 2031. Lag (2025:299).
Personal
5 a kap. 13 §
Tillståndshavaren eller en försäljningsansvarig person som utsetts av denne ska ha tillsyn över gårdsförsäljningen och vara närvarande på försäljningsstället under hela den tid som försäljning äger rum. Den försäljningsansvarige ska ha fyllt 20 år och vara lämplig för uppgiften med hänsyn till sina personliga egenskaper och omständigheterna i övrigt.
Tillståndshavaren ska till kommunen anmäla namnen på den eller de personer som har utsetts att ansvara för gårdsförsäljningen.
Tillståndshavaren ansvarar för att den personal som anlitas vid gårdsförsäljningen har de kunskaper om gårdsförsäljning som krävs. Lag (2025:299).
Försäljningstider
5 a kap. 14 §
Kommunen beslutar under vilka tider gårdsförsäljning får bedrivas. Gårdsförsäljning får dock inte bedrivas tidigare än klockan 10.00 och inte pågå längre än till klockan 20.00.
Vid bestämmande av tiden för gårdsförsäljning ska det särskilt beaktas om försäljningen kan befaras medföra olägenheter i fråga om ordning och nykterhet eller särskild risk för människors hälsa. Lag (2025:299).
Prissättning av alkoholdrycker och besöksarrangemang
5 a kap. 15 §
Priset på alkoholdrycker som säljs genom gårdsförsäljning får inte sättas lägre än tillverkningskostnaden samt ett skäligt påslag.
Priset på det besöksarrangemang som ska tillhandahållas i samband med gårdsförsäljning får inte sättas lägre än självkostnaden samt ett skäligt påslag. Lag (2025:299).
Information om skadeverkningar
5 a kap. 16 §
Tillståndshavaren ansvarar för att information om alkoholens skadeverkningar lämnas i samband med besöksarrangemanget. Lag (2025:299).
5 a kap. 8 § alkohollagen (2010:1622)
Gårdsförsäljningstillstånd får meddelas endast den som visar att han eller hon med hänsyn till sina personliga och ekonomiska förhållanden samt omständigheterna i övrigt är lämplig att bedriva verksamheten och visar att den kommer att bedrivas enligt de krav som ställs upp i denna lag och föreskrifter som har meddelats med stöd av lagen.
Sökanden ska genom att avlägga ett prov också visa att han eller hon har de kunskaper om denna lag och anslutande föreskrifter som krävs för att på ett författningsenligt sätt kunna bedriva verksamhet med gårdsförsäljning. Lag (2025:299).
5 a kap. 7 §
Den som bedriver gårdsförsäljning ska utöva särskild kontroll (egenkontroll) över försäljningen och hanteringen i övrigt samt ansvara för att det finns ett lämpligt egenkontrollprogram.
Egenkontrollprogrammet och de övriga uppgifter som behövs för kommunens prövning ska bifogas ansökan om tillstånd enligt 6 §. Lag (2025:299).
Egenkontrollprogram, information om skadeverkningar och särskilt måttfull marknadsföring
Tillverkare med gårdsförsäljningstillstånd eller serveringstillstånd ansvarar för att marknadsföringen av alkohol är särskilt måttfull. Kommunen och Konsumentverket bedömer marknadsföringen i sin tillsyn.
Regler för företag, Konsumentverket Länk till annan webbplats.
Eftersom besöksarrangemanget är en form av marknadsföring och marknadsföringen av alkoholdrycker ska vara särskilt måttfull ska också tillverkaren under inledningen av arrangemanget muntligen ge information till besökarna om alkoholens skadeverkningar.
Alkohol påverkar dig och din omgivning, Folkhälsomyndigheten Länk till annan webbplats.
Alcohol affects you and those around you, Folkhälsomyndigheten Länk till annan webbplats.
Egenkontrollprogrammet syftar till att säkerställa att försäljningen sker i enlighet med alkohollagstiftningen. Det är verksamheten som formulerar texten och ansvarar för att egenkontrollprogrammet följer kraven är lämpligt utformat för verksamheten.
Egenkontrollprogram
7 § Ett egenkontrollprogram ska beskriva den aktuella verksamheten och innehålla de uppgifter som anges i 8 och 9 §§.
Egenkontrollprogrammet ska regelbundet följas upp och hållas uppdaterat.
Egenkontrollprogrammets innehåll
8 § Ett egenkontrollprogram ska innehålla:
- namn på företaget,
- uppgift om vilken verksamhet egenkontrollprogrammet gäller för, och
- datum för upprättande och i förekommande fall datum för uppdatering.
9 § Egenkontrollprogrammet ska beskriva verksamhetens rutiner för:
- hur besöksarrangemang genomförs,
- hur information om alkoholens skadeverkningar lämnas i samband med
arrangemanget, - hur ålderskontroll sker vid försäljning,
- hur verksamheten säkerställer att alkoholdrycker inte lämnas ut till någon
som inte har rätt att köpa varorna och hur ett nekande av försäljning hanteras, - hur verksamheten säkerställer att försäljning endast sker till den som deltagit i ett besöksarrangemang i samband med aktuellt köp,
- hur verksamheten säkerställer att försäljning till besökaren inte överskrider tillåten mängd,
- hur försäljningsansvarig personal och övrig personal informeras och får
det stöd som de behöver för att kunna följa alkohollagens allmänna bestämmelser och anslutande föreskrifter, - hur tillverkaren följer upp produktionsvolymen av olika dryckesslag,
- på vilket sätt tillverkaren uppfyller kraven på oberoende i 1 kap. 13 §
alkohollagen (2010:1622), - hur prissättningen av alkoholdryckerna görs, och
- hur prissättningen av besöksarrangemanget görs.
Ett egenkontrollprogram ska även innehålla en beskrivning av verksamhetens
rutiner för hur marknadsföringsreglerna i 7 kap. alkohollagen beaktas vid besöksarrangemanget.
Allmänna råd
Egenkontrollprogrammet bör särskilt beskriva hur rutinerna ska möjliggöra att reglerna om särskild måttfullhet och till vilken åldersgrupp marknadsföring får rikta sig upprätthålls.
10 § Om utrymmet för gårdsförsäljning omfattas av ett serveringstillstånd ska egenkontrollprogrammet visa hur kraven för de olika tillstånden ska uppfyllas.
11 § Vid gårdsförsäljning av vin ska egenkontrollprogrammet innehålla uppgifter om vilka odlingar de druvor som används vid tillverkningen kommer ifrån.
Vad mer kan egenkontrollprogrammet innehålla?
Det är upp till verksamheten att ta fram ett lämpligt egenkontrollprogram och vad som behövs i egenkontrollprogrammet kan variera lite från verksamhet till verksamhet. Vad som är tillräckligt bestäms av föreskrifterna (HSLF-FS 2025:14) Länk till annan webbplats. och av verksamheten.
Utöver vad förskrifterna anger kan egenkontrollprogrammet exempelvis beskriva följande:
- En beskrivning av besöksarrangemangen och i vad det kunskapshöjande inslaget består i samt tider för besöksarrangemangen och öppettiderna.
- Vilka alkoholdrycker som tillståndet omfattar.
- Försäljningsutrymmets avgränsning.
- Försäljningsansvarig och kontaktperson för frågor från tillsynsmyndigheter.
- Att försäljningsansvarig ska vara minst 20 år.
- En beskrivning av vilken nödvändig dokumentation som finns för att myndigheterna kunna följa upp verksamheten i tillsynen, rutiner för att kunna visa upp dokumentation vid tillsyn, exempelvis verksamhetens oberoende och en beskrivning av produktionen.
- Att beskriva hur tillståndshavaren eller försäljningsansvarig person delat på uppgiften att närvara på försäljningsstället under hela den tid som försäljning äger rum.
- Hur eventuell provsmakningsverksamhet och eventuell alkoholservering separeras från gårdsförsäljningen i den utsträckning det krävs.
- Rutiner för att neka köp.
- Hur försäljningsansvarig bedömer om en kund är märkbart påverkad.
- Rutiner för att kontrollera att kunden är minst 20 år.
- Åtgärder om kunden inte kan visa legitimation.
- Hantering av sällskap där minderåriga deltar.
- Beskriva utbildning och information till eventuell personal.
- Rutin för kontakt med kommunen vid ändringar i verksamheten.
- Rutin för att kontrollera att verksamheten och egenkontrollprogrammet följer lag och föreskrifter samt att egenkontrollprogrammet är uppdaterat.
- Årlig översyn av egenkontrollprogrammet, ansvar och rutiner.
- Hur eventuella brister dokumenteras och åtgärdas.
- En kopia på tillståndsbeviset kan föras till egenkontrollprogrammet efter att det finns ett tillstånd.
Förebygga överträdelser av lagen
Egenkontrollprogrammet ska hjälpa tillståndshavaren att identifiera, hantera och förebygga risker för att verksamheten bryter mot:
- Alkohollagen (t.ex. försäljning till minderåriga, påverkade personer eller utanför tillåten tid)
- Villkor i tillståndet för gårdsförsäljning
Säkerställa ansvarsfull försäljning
Det ska visa att företaget har rutiner på plats för tatt:
- Kontrollera ålder och nykterhet hos kunder
- Hantera reglerna på ett korrekt sätt
- Föra dokumentation över inköp, produktion och försäljning
- Utbilda personal i relevanta regler
Underlätta tillsyn
Ett väl utformat egenkontrollprogram underlättar för tillsynsmyndigheter (t.ex. kommunen och länsstyrelsen) att:
- Kontrollera att lagar och regler följs
- Följa upp tidigare brister eller avvikelser
- Få inblick i hur verksamheten arbetar med regelefterlevnad
Visa att verksamheten är lämplig att bedriva försäljning
Ett egenkontrollprogram fungerar också som ett dokumenterat bevis på att tillståndshavaren tar sitt ansvar och driver en seriös och lagenlig verksamhet.
Innan du påbörjar försäljningen
Innan du som tillverkar påbörjar försäljningen behöver du ha fått ett tillstånd av kommunen. Prövningen avslutas med ett tillstånd eller ett avslag. Invänta beslutet från din kommun.
Handläggning av en tillståndsansökan
Från 1 juni 2025 när lagen träder i kraft har kommunen laglig rätt att hantera en ansökan.
När handläggningen av en ansökan påbörjas kan variera i det enskilda fallet, beroende på vad ansökan kan behöva kompletteras med.
När en inkommen ansökan är fullständig ska kommunen skicka ett mottagningsbevis i enlighet med kraven i 8 § lagen (2009:1079) om tjänster på den inre marknaden.
Kommunen får endast ge tillstånd till den som visar att han eller hon med hänsyn till sina personliga och ekonomiska förhållanden samt omständigheterna i övrigt är lämplig att bedriva verksamheten och visar att den kommer att bedrivas enligt de krav som ställs upp i alkohollagen (2010:1622) och föreskrifterna som har meddelats med stöd av lagen, enligt 5 a kap. 8 § alkohollagen.
Kommunen ska se till att ett ärende blir utrett i den omfattning som dess beskaffenhet kräver och sökanden ska medverka till det. Om det behövs ska kommunen genom frågor och påpekanden verka för att sökanden förtydligar eller kompletterar framställningen, vilket följer av 23 § förvaltningslagen (2017:900).
I utredningen kan kommunen behöva ta in ytterligare underlag baserat på praxisen på alkoholområdet och tillståndsförfaranden och vad sökandes ekonomi och vandel visar, vad som framgår om närståendebolag och andra personer med betydande inflytande i rörelsen och vad mer som framgår om verksamheten som berörs av prövningen. När omständigheterna om vilka personer som ska lämplighetsprövas står klart behöver kommunen ta in yttranden och eventuella andra remissvar, vilket kommunen har stöd för enligt 23 § förvaltningslagen. Normalt kan kommunen inhämta yttranden från flera myndigheter samtidigt där det framgår av remissen vad yttrandet ska avse. Ett kunskapsprov kommer behöva genomföras av de personer kommunen bedömer behöver visa på kunskaperna.
Med stöd av 5 a kap. 18 § alkohollagen har regeringen ändrat alkoholförordningen att i likhet med bestämmelserna om serveringstillstånd föreskriva inom vilken tid kommunen ska fatta beslut om gårdsförsäljningstillstånd. I allmänhet ska handläggningen inte överstiga fyra månader, vilket följer av 5 § alkoholförordningen (2010:1636).
Hur lång handläggningstiden är kan variera i det enskilda fallet beroende på komplexiteten i ärendet, remisser, yttranden och exemplelvis eventuella behov av kompletteringar och utredningssteg som uppstår allteftersom ärendet handläggs. Kommunen har också andra ärenden samtidigt. Handläggningen kan vara väsentligt kortare än vad lagstiftningen kräver, bland annat beroende på ärendets beskaffenhet. Hos kommunen finns information om kommunens målsättning med handläggningstiden.
Om kommunen bedömer att beslutet kommer bli väsentligt försenat ska kommunen meddela sökanden om detta enligt vad som föreskrivs i 11 § förvaltningslagen (2017:900).
Innan kommunen fattar beslut ska kommunen kommunicera om allt material av betydelse för beslutet och ge den som är part tillfälle att inom en bestämd tid yttra sig över materialet i enlighet med vad som föreskrivs i 25 § förvaltningslagen. Beslutet ska innehålla en klargörande med motivering med uppgift om vilka föreskrifter som har tillämpats och vilka omständigheter som har varit avgörande för kommunens ställningstagande, i enlighet med 32 § förvaltningslagen.
I länsstyrelsens tillsyn ingår att följa upp att prövningen bland annat är effektiv, ändamålsenlig och rättssäker.
5 § alkoholförordningen (2010:1636)
/Träder i kraft I:2025-06-01//Upphör att gälla U:2031-06-01/
Kommunen ska fatta beslut i ett ärende om serveringstillstånd eller gårdsförsäljningstillstånd inom fyra månader från det att en fullständig ansökan har kommit in till kommunen. Om det är nödvändigt på grund av utredningen av ärendet får handläggningstiden förlängas med högst fyra månader. Sökanden ska informeras om skälen för att handläggningstiden förlängs innan den ursprungliga tidsfristen har gått ut.
Ett beslut att förlänga handläggningstiden får inte överklagas.
I 8 § lagen (2009:1079) om tjänster på den inre marknaden finns bestämmelser om att mottagningsbevis ska skickas till sökanden när en fullständig ansökan har kommit in samt om innehållet i ett sådant bevis.
Alkoholförordning (2010:1636), Sveriges riksdag Länk till annan webbplats.
Skyldighet att lämna uppgifter för statistik till
Folkhälsomyndigheten
12 § Den som har tillstånd för gårdsförsäljning ska lämna uppgifter om:
- total volym försäljning genom gårdsförsäljning per kategori alkoholdryck,
- totalt antal besökare som deltagit i besöksarrangemang,
- totalt antal besökare som köpt alkoholdrycker,
- totalt antal lördagar som gårdsförsäljning har bedrivits efter klockan 15.00,
- totalt antal söndagar som gårdsförsäljning har bedrivits,
- det högsta respektive det lägsta priset som tagits ut för ett besöksarrangemang,
- genomsnittligt pris per liter och kategori alkoholdryck under kalenderårets sista vecka då försäljning bedrivits, och
- omsättning i kronor för försäljning av alkoholdryck genom gårdsförsäljning och avgifter för besöksarrangemang.
13 § Tillståndshavaren ska årligen lämna uppgifter enligt 12 § för perioden 1 januari–31 december. Uppgifterna ska lämnas in till Folkhälsomyndigheten via myndighetens e-tjänst eller på den blankett som är framtagen av Folkhälsomyndigheten.
Uppgifterna ska ha kommit in till Folkhälsomyndigheten senast den 1 mars nästkommande år.
14 § Om tillståndet för gårdsförsäljning upphör ska uppgifterna lämnas till Folkhälsomyndigheten senast den 1 mars året efter att tillståndet har upphört.
När kan jag som tillverkare påbörja min försäljning?
Du som är tillverkare kan påbörja försäljningen när det finns ett giltigt tillstånd och du ska följa lagkrav och de föreskrifter som meddelats med stöd av lag. Marknadsföringen av alkoholdrycker ska vara särskilt måttfull.
Det finns också regler som berör gårdsförsäljning om bland annat partihandel, alkoholskatt, skatteupplag, skattedeklaration, odling, tillverkning, livsmedel och bygglov hos flera olika myndigheter.
Informatin finns hos exempelvis Skatteverket, länsstyrelsen, Livsmedelsverket, Folkhälsomyndigheten och kommunen.
Om du exempelvis vill börja med vinodling ska du registrera din produktion hos länsstyrelsen. Om du bara odlar vindruvor för eget bruk behöver du inte registrera dig. Tillverkning av spritdrycker eller vin kräver ett godkännande som upplagshavare. Du ska också registrera din livsmedelsanläggning hos Livsmedelsverket. Hos Livsmedelsverket finns en informationsskrift om reglerna för tillverkning och märkning av alkoholhaltiga drycker. Kontakta också Skatteverket för att få information om vad som krävs för just din verksamhet avseende partihandel, skatteplikt och skatteupplag och ta alltid kontakt med din kommun. Se även informationen hos Verksamt som drivs gemensamt av Skatteverket, Bolagsverket och Tillväxtverket.
Lagändringar 2025, Verksamt Länk till annan webbplats.
Vad gäller i branschen, Verksamt Länk till annan webbplats.
Serveringstillstånd, Verksamt Länk till annan webbplats.
Starta restaurang, café, food truck eller annan matservering, Verksamt Länk till annan webbplats.
Tillstånd för att bedriva partihandel med alkohol, Verksamt Länk till annan webbplats.
Kommunen beslutar under vilka tider gårdsförsäljning får bedrivas. Gårdsförsäljning får dock inte bedrivas tidigare än klockan 10.00 och inte pågå längre än till klockan 20.00.
Du som tillståndshavare ansvarar för hela besöksarrangemanget och försäljningen. Försäljningen förutsätter att konsumenten har betalat för och deltagit i det besöksarrangsevenemang med kunskapshöjande inslag som tillståndet omfattar och att konsumenten fått information om alkoholens skadeverkningar. Varje enskild konsument som deltagit kan vid samma besökstillfälle köpa 0,7 liter spritdrycker, tre liter vin, tre liter starköl och tre liter andra jästa alkoholdrycker. Överlämnandet av dryckerna ska ske vid försäljningen. Det förutsätter också att konsumenten är minst 20 år.
Som tillståndahvare för gårdsförsäljning får du erbjuda provsmakning av de drycker som tillståndet gäller så länge det sker i anslutning till försäljningen. Något särskilt provsmakningstillstånd behövs inte.
Det finns inget som hindrar att den som har tillstånd för gårdsförsäljning även har serveringstillstånd.
Mer om lagkrav och begränsningar i försäljningen:
Alkohollag (2010:1622), Sveriges riksdag Länk till annan webbplats.
Gårdsförsäljning av alkoholdrycker, Folkhälsomyndigheten Länk till annan webbplats.
Alkoholskatt, Företag och organisationer, Skatteverket Länk till annan webbplats.
Alkoholdrycker, sprit och alkoholhaltiga preparat, Livsmedelsverket Länk till annan webbplats.
När får jag som konsument köpa alkoholdrycker från en gårdsförsäljning?
Försäljningen till dig som konsument förutsätter att du är minst 20 år och har betalat för och deltagit i ett besöksarrangemang med kunskapshöjande inslag och fått information om alkoholens skadeverkningar. Du får vid samma besökstillfälle köpa 0,7 liter spritdrycker, tre liter vin, tre liter starköl och tre liter andra jästa alkoholdrycker. Tillståndshavaren ansvarar för hela besöksarrangemanget och försäljningen.
Tillsyn av gårdsförsäljning enligt alkohollagen
Flera myndigheter har tillsyn. Kommmunen och Polismyndigheten har tillsyn över tillståndshavaren. Tillsynen sker genom inspektioner och andra kontroller. Kommunen för register och prövar löpandes att förutsättningarna för tillståndet kvarstår. Kommunen har möjlighet att ta ut avgift för tillsynen.
Konsumentverket har tillsynsansvar för vissa delar av marknadsföringen samt tillhandahåller föreskrifter och allmänna råd.
Länsstyrelsen har en övergripande och samordnande roll i länet, granskar kommunerna, bistår kommunerna med råd och information samt bistår Folkhälsomyndigheten. Länsstyrelsen har också ett ansvar att förenkla för företagande.
Folkhälsomyndigheten har också flera uppdrag, bland annat att ta fram föreskrifter, allmänna råd, tillsynsvägledning och tillhandahåller kunskapsprovet. Folkhälsomyndigheten för också register och statistik.
Skatteverket har också uppdrag och tillsyn.
Kontakta kommunen där verksamheten ska vara
Om har frågor om gårdsförsäljning och funderar över att göra en ansökan är det lämpligt att ta kontakt med din kommun i god tid innan du vill börja försäljningen (vanligen några veckor eller några månader i förväg). Kontakta kommunen där tillverkningen finns eller odlingen finns (om odlingen avser vindruvor). Börja med att besöka kommunens webbplats eller besöka verksamt.se.
Förbered en beskrivning av den tilltänkta verksamheten och ett egenkontrollprogram och ta reda på vilka uppgifter och handlingar en ansökan ska innehålla. Förebered dig på följdfrågor under handläggningen. Observera att besöksarrangemanget ska stå i fokus för besöket och arrangemanget ska innehålla ett kompetenshöjande inslag om produkterna.