Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

4,5 miljoner till nya våtmarksprojekt i Södermanlands skyddade natur

En människa sitter i en grävmaskin som står i skogen och gräver i ett vattendrag.

På Askö byggs nu flera våtmarker. Med hjälp av en grävmaskin läggs diken igen så att vattnet hålls kvar längre i landskapet. Foto Paul Strehlenert, Länsstyrelsen

Sverige behöver återskapa stora ytor våtmark för att klara flera klimat- och miljöutmaningar. Länsstyrelsen i Södermanlands län har beviljats 4,5 miljoner kronor från Naturvårdsverket för att fortsätta sitt framgångsrika arbete med att återskapa våtmarker. Utredningar och fysiska åtgärder ska nu göras i ett trettiotal naturreservat och Natura 2000-områden.

Naturvårdsverket har fördelat drygt 140 miljoner kronor till landets länsstyrelser för att stärka Sveriges våtmarksarbete. Finansieringen är en del i regeringens långsiktiga satsning på att återställa våtmarker. En vanlig våtmarksåtgärd är att lägga igen diken i utdikade myrmarker och skogar.

Om det är torvmark som återställs kan det ha en stor potential för att minska växthusgasutsläpp. Men nyttan som våtmarker gör för den biologiska mångfalden så som fåglar, groddjur och insekter är minst lika viktig som klimatnyttan" säger Alexander Gustavsson som arbetar med våtmarkssatsningen på Länsstyrelsen i Södermanlands län.

Södermanlands största högmosse öppnas upp

En annan åtgärd är att ta bort igenväxning på mossar. Under vintern satte Länsstyrelsen i gång arbetet med att öppna upp Södermanlands största högmosse – naturreservatet Tovhulta Stormosse i Eskilstuna kommun. Under ett par veckors tid togs klena tallar bort i ett cirka sex hektar stort område. Igenväxningen gör högmossen torrare och mindre öppen vilket missgynnar till exempel fåglar, kärlväxter och mossor. Åtgärden kommer fortsätta nästa vinter när det är frusna förhållanden.

En skogsmaskin röjer små träd på en mosse.

Röjning i naturreservatet Tovhulta Stormosse. Foto: Markus Forsberg, Länsstyrelsen

Nu skapas nya våtmarker i skärgården

I Askö naturreservat i Trosa skärgård pågick under första veckan i april 2025 ett arbete med att anlägga ett våtmarkssystem. Precis som andra öar i skärgården har Askö fått permanenta vattensamlingar utdikade och det vatten som kommer när det regnar försvinner fort på grund av diken. En tydlig konsekvens av detta är att öarna har en ökad känslighet för torka. Det förstärks av att redan torr mark har svårt att ta upp vatten när ett sommarregn väl kommer. Att leda bort vatten från öarna genom dikning kan under torra år även påverka grundvattennivån negativt, vilket kan innebära en ökad risk för saltvatteninträngning i borrade brunnar.

Våtmarksåtgärder i skärgården handlar i stor utsträckning om att behålla vatten på öarna, både för skärgårdsbornas skull, men också för djur- och växtlivet. Flera av de våtmarker vi skapar i skärgården kommer att fungera som uppväxtmiljöer för gäddor och andra rovfiskar samtidigt som det skapas vattendepåer vilket minskar belastningen på öarnas grundvatten", berättar Alexander Gustavsson.

En man står med gummistövlar i vatten bredvid en halvfärdig träspång. Bredvid syns vass och skog.

Våtmarksbygge, foto Per Dahl, Länsstyrelsen.

Bakgrund - finansiering till våtmarker

  • Totalt omfattar regeringens våtmarkssatsning 435 miljoner kronor för 2025.
  • Av dessa medel fördelar Naturvårdsverket 140 miljoner till länsstyrelserna och insatser i landets skyddade områden, som till exempel naturreservat. 4,5 miljoner är fördelade till Södermanland.
  • Naturvårdsverket fördelar även 130 miljoner kronor till våtmarksprojekt inom den Lokala naturvårdssatsningen (LONA våtmark). Dessa medel kan kommuner, eller lokala föreningar tillsammans med kommunen, söka hos länsstyrelsen. Inom denna del av satsningen har 7,5 miljoner fördelats till LONA-åtgärder i Södermanland.
  • Dessutom tilldelas Skogsstyrelsen 85 miljoner kronor för att ersätta skogsägare som återställer utdikade torvmarker.

Naturreservat

Naturreservat är ett naturområde som har bildats för att skydda värdefull natur och sällsynta arter. Ett annat vanligt syfte med naturreservat är också att säkra människors tillgång till attraktiva områden för rekreation och friluftsliv. I Södermanlands län finns cirka 190 naturreservat.

Natura 2000-område

Natura 2000 är ett nätverk av naturskyddade områden i hela EU. Här finns arter och naturtyper som i ett europeiskt perspektiv betraktas som särskilt skyddsvärda. I Södermanlands län finns cirka 200 Natura 2000-områden. Ungefär hälften av dessa områden är också skyddade som naturreservat.

Kontakt

Alexander Gustavsson

Biolog – Åtgärdsprogram för hotade arter i vatten & Våtmarker i skyddade områden
Naturvårdsenheten
Länsstyrelsen i Södermanlands län

Martin Lindqvist

Reservatsförvaltare, Naturvårdsenheten
Länsstyrelsen i Södermanlands län

Dela sidan:

Landshövding

Beatrice Ask

Besöksadress

Hospitalsgatan 4 (tillfälligt under ombyggnationen av Residenset)

Postadress

611 86 Nyköping

Följ oss