Risk för gräsbrand i Södermanlands länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Skulle du märka om någon utsätts för eller utövar våld i sin relation?

Ett rött hjärta genomborrat av en dolk. Symolen för kampanjen Svartsjuka är inte romantiskt.

Unga vågar inte berätta om våld i nära relationer, på grund av vuxnas bristande förståelse. Under parollen Svartsjuka är inte romantiskt vill Länsstyrelsen nå ut med fakta om våld i ungas nära relationer. 

Bara fem procent av vuxna tror att våld i ungas nära relationer är mycket vanligt förekommande, medan nästan var fjärde tjej i åldern 16–24 år uppger att de någon gång har utsatts för våld. För att sprida kunskap deltar länsstyrelserna i en informationskampanj under parollen Svartsjuka är inte romantiskt. I år lanseras ett uppdaterat stödmaterial till yrkesverksamma i samband med en konferens på ämnet.

Bland tjejer i åldern 16–24 år uppger 23 procent att de någon gång har utsatts för våld. För pojkar och unga män är siffran 14 procent. Unga hbtqi-personer och unga med funktionsnedsättningar är utsatta för våld i högre utsträckning än övrig befolkning, enligt statistik från Brottsförebyggande rådet. Trots detta är det enbart fem procent av vuxna som tror att våld i ungas nära relationer är mycket vanligt förekommande. Vuxnas bristande förståelse gör att unga inte vågar berätta om våldet, enligt en rapport från stiftelsen 1000 Möjligheter.

Våld i ungas nära relationer sker ofta på arenor där vuxna finns, exempelvis i hemmet eller på skolan. Det är därför avgörande att både vuxna och unga får ökad kunskap för att identifiera och ingripa mot våldet. Digitala medier spelar också en betydande roll i ungas relationer och används ofta som övervakning och kontroll", berättar Petra Blom, utvecklingsledare inom Social hållbarhet, hos Länsstyrelsen i Södermanlands län.

Länsstyrelserna vill med budskapet Svartsjuka är inte romantiskt lyfta frågan om killars våld mot tjejer och våld i ungas partnerrelationer. Vad är egentligen en schysst relation? Är svartsjuka ett tecken på kärlek? Vad är egentligen våld? Detta är frågor som besvaras på webbplatsen Svartsjuka är inte romantiskt där både unga och vuxna kan hitta metodstöd och material.

Du som vuxen kan göra stor skillnad

Unga efterfrågar vuxna som finns tillgängliga, som vågar fråga och lyssna och som tydligt visar att hälsosamma relationer handlar om respekt och samtycke. Våldet i ungas nära relationer är precis lika vanligt och grovt som i vuxnas nära relationer. Unga utsätts för alla former av våld, även för våld med dödlig utgång. Våldet är ofta upprepat och eskalerar över tid. Risken för våld ökar dessutom när den utsatta försöker lämna relationen. Forskning visar även att dödligt partnervåld mot unga inte minskar över tid.

Du som vuxen kan göra stor skillnad. Det gäller alla vuxna som möter barn och unga, till exempel föräldrar, yrkesverksamma eller ideellt engagerade. Därför sprids kampanjen till alla verksamheter som möter barn och unga – till exempel inom skola, fritid, socialtjänst, ungdomsmottagning, rättsväsende och idéburen verksamhet.

Öka kunskapen om våld i ungas partnerrelationer

Kampanjen Svartsjuka är inte romantiskt är ett samarbete mellan länsstyrelserna, Jämställdhetsmyndigheten, Polismyndigheten och stiftelsen 1000 Möjligheter som driver ungarelationer.se.

Förutom den aktuella kampanjen arbetar Länsstyrelsen året runt med frågorna genom stöd till aktörer i länet. Våld i ungas partnerrelationer är en viktig fråga då det ofta osynliggörs och kunskapen är låg. För att öka kunskapen om våld i ungas partnerrelationer har samverkansgruppen för Svartsjuka är inte romantiskt tagit fram en webbplats där vi samlar stöd till både unga och yrkesverksamma. I år uppdaterar vi även stödmaterialet riktat till yrkesverksamma. Materialet används för att arbeta med frågan om våld i ungas nära relationer tillsammans med unga.

Nationell konferens i april

Den 9 april hålls en nationell konferens på temat. Det finns möjlighet att delta digitalt och på plats i Malmö. Konferensen vänder sig till yrkesverksamma och andra aktörer som möter unga i sitt arbete. Anmälan senast 28 mars.

Konferensen Svartsjuka är inte romantiskt 9 april i Malmö, Länsstyrelsen Skåne Länk till annan webbplats.

Samordnar insatser i länet för att förebygga våld

Länsstyrelsen har ett samordnande ansvar när det kommer till mäns våld mot kvinnor och erbjuder kunskapshöjande insatser för länets kommuner, region och civilsamhälle.

Genom att samordna insatser regionalt och lokalt arbetar länsstyrelsen för att förebygga våld, med målet att minska mäns våld mot kvinnor och skapa ett mer jämställt samhälle. Nyligen har vi i samverkan med Region Sörmland, Polismyndigheten, Åklagarmyndigheten samt elever tagit fram novellsamlingen "Två sidor av sex" som skildrar olika situationer där samtycke är avgörande men inte alltid förekommer. Boken syftar till att öka ungdomars förståelse för samtyckeslagen och främja sunda relationer", berättar Petra Blom.

Ny bok till unga om sex ska öka kunskapen om samtycke

Webbplats samlar information och stöd

Webbplatsen Svartsjuka är inte romantiskt finns för dig som blir utsatt för våld i en relation, är orolig för en vän, utsätter någon annan för våld eller bara vill veta mer om killars våld mot tjejer och våld i ungas partnerrelationer.

Svartsjuka är inte romantiskt Länk till annan webbplats.

Kontakt

Petra Blom
Samordnare Mäns våld mot kvinnor, våld i nära relation, prostitution, människohandel och hedersrelaterat våld och förtryck
Länsstyrelsen i Södermanlands län

Dela sidan:

Landshövding

Beatrice Ask

Besöksadress

Hospitalsgatan 4 (tillfälligt under ombyggnationen av Residenset)

Postadress

611 86 Nyköping

Följ oss