Risk för skogsbrand i Södermanlands länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Glad Nationaldag hälsar landshövding Beatrice Ask

Beatrice Ask står utomhus i solsken, hon har en blågul dräkt på sig. På bordet framför henne står en skål med jordgubbar och en vas med blommor.

Idag den 6 juni firar vi Sverige. Sedan 1983 är det Sveriges Nationaldag, många är lediga och den svenska flaggan vajar runtom i hela landet. Landshövding Beatrice Ask vill därför passa på att hälsa alla en glad och fin Nationaldag.

De två historiska händelser som är grunden till valet av Nationaldag är att det var just den 6 juni 1523 som Gustav Vasa valdes till kung. Sverige bröt sig ur Kalmarunionen med Danmark och Norge och blev åter ett självständigt land med en egen kung och en ny kunglig dynasti, Vasaätten. 500-årsdagen firade vi stort förra året då även kungaparet var med vid festligheterna i Strängnäs. Det var också den 6 juni 1809 som riksdagen beslutade om den regeringsform som lade grunden för det moderna Sverige.

Nationaldagen som vi förstås kan fira varje år ger alla i Sverige en gemensam dag när vi kan fira vårt land och de gemensamma värderingar och den demokrati vi har. Det är också en dag när vi kan glädjas åt vår natur, vår långa period av fred och frihet, vår industri och kultur, våra städer och arkitektur. Och naturligtvis oss själva. För människor och gemenskap med varandra är viktigt.

Jag tror att vi efter en lång och kall vinter och i de dystra och oroliga tider som råder behöver ses och glädjas åt det som är bra. Ur det kan vi få ork och energi att ta itu med det som måste ändras eller bli bättre. Så till alla runtom i Södermanland, i hela Sverige och bland svenskar i utlandet, ha en riktigt glad och fin Nationaldag!"

Beatrice Ask

Landshövding i Södermanlands län

Kontakt

Länsstyrelsen i Södermanlands län

611 86 Nyköping

Dela sidan:

Landshövding

Beatrice Ask

Besöksadress

Stora Torget 13

Postadress

611 86 Nyköping

Organisationsnummer

202100-2262

Följ oss