Aktuella varningsmeddelanden i Södermanlands länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Stoppa kvarkan - så skyddar du din häst mot smitta

Stoppa Kvarkan-logotypen 2024

Den 6-12 maj 2024 är det dags för årets kampanj #Stoppa kvarkan. Statens veterinärmedicinska anstalt och flertalet hästorganisationer i Sverige deltar i det viktiga arbetet med att uppmärksamma den smittsamma luftvägssjukdomen kvarka som kan drabba hästar. Syftet är att öka kunskapen om den smittsamma sjukdomen, minska stigmatiseringen och informera om hur du som hästägare kan bidra till att minska risken för smittspridning.

Kampanjens budskap är "Gör det som är BÄST för din häst":

  • Boosta immunförsvaret med vaccin mot kvarka
  • Ägna tid och engagemang åt hästens smittskydd
  • Separera, isolera, och signalera snabbt
  • Ta tempen och ha koll på din häst

Bra förebyggande åtgärder är att känna sin häst och veta vad den har för normaltemperatur, se till att det finns möjlighet att hålla en god hygien i stallet samt ha ett speciellt utrymme för nya hästar.

Att vaccinera sin häst mot aktuell sjukdom kan också vara en viktig förebyggande åtgärd. Kontakta gärna din veterinär för en diskussion om och i så fall när det kan vara lämpligt att vaccinera hästen.

Om smittan ändå kommer in i stallet är det bra att ha tänkt igenom hur man snabbt kan isolera sjuka hästar för att minimera smittspridningen.

Kontakt

Länsstyrelsen i Södermanlands län

611 86 Nyköping

Dela sidan:

Landshövding

Beatrice Ask

Besöksadress

Stora Torget 13

Postadress

611 86 Nyköping

Organisationsnummer

202100-2262

Följ oss