Risk för skogsbrand i Södermanlands länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Riksbankschefen på besök i Nyköping

Bild på Beatrice Ask och Erik Thedéen i residenset i Nyköping

Foto: Annika Backlund, Länsstyrelsen

Den 22 september tog landshövding Beatrice Ask emot besök av riksbankschefen Erik Thedéen för ett seminarium om det senaste räntebeskedet och det ekonomiska läget. Det sörmländska perspektivet lyftes genom föredrag av Sparbanken Rekarne och Eskilstuna Logistik och Etablering.

- Det Riksbanken gör påverkar hela landet. Därför vill vi också komma ut och besöka människor och företag som arbetar i olika delar av Sverige, sa Erik Thedéen.

Vad gäller Sveriges ekonomiska situation uttryckte sig riksbankschefen försiktigt hoppfullt:

- Sverige har en för hög inflation och vi har höjt räntan i flera steg för att få ner den. Det vi ser som en risk är att inflationen inte sjunker uthålligt till två procent men våra prognoser tyder ändå på det, så förhoppningsvis är vi på väg åt rätt håll.

Under seminariet gav också Sparbanken Rekarne en överblick över konjunkturen i Södermanland, som bland annat visat arbetsmarknaden i länet har varit mer motståndskraftig jämfört med riket i allmänhet. Bilden är dock fragmenterad och det finns risk för svagare utveckling framöver, enligt finansanalytiker Johan Holm.

Antalet konkurser i Södermanland ökar mer än i riket i allmänhet, samtidigt som nyföretagandet är lägre. Men länet visar också upp inspirerande och positiva exempel på ett gott företagsklimat, enligt Johan Holm, bland annat Trosa kommuns sjätteplacering och Oxelösunds senaste klättring från plats 122 till 69.

Vid seminariet medverkade också David Hofmann, vd för Eskilstuna Logistik och Etablering, för att berätta om deras framgångsresa som sörmländskt bolag. Han pratade bland annat om hur de långsiktigt arbetat med att bygga upp en organisation och infrastruktur och vilka modiga beslut de har behövt fatta för att komma dit de är idag:

- Startskottet var nog 2002 när H&M inte längre kunde ha kvar sitt Sverigelager i Stockholm och sonderade terrängen i Eskilstuna. De hade mycket import från Asien och sa att de behövde en kombiterminal där gods skulle komma via hamn till Eskilstuna. Vi fick frågan om vi kunde lösa det och sa ”Absolut, det kan vi göra!” fast vi egentligen inte visste vad det innebar. Det var ett sådant modigt beslut som gjorde att H&M kom till Eskilstuna.

- Det har varit väldigt inspirerande både att lyssna på Erik Thedéen med de övergripande och svåra överväganden som måste göras. Men det är också mycket fint att ni anstränger er för att komma ut i landet och träffa företag och medborgare. Och visar att det här berör alla, avslutar Beatrice Ask dagens seminarium. - Jag är också väldigt glad över att vi fick intressanta nedslag i Södermanland genom Johan Holm och David Hofmann. Vi behöver företagen som vågar ta plats, vågar testa.

 

Fotografer bildspel nedan: Karin Eriksson och Annika Backlund, Länsstyrelsen.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Beatrice Ask

Besöksadress

Stora Torget 13

Postadress

611 86 Nyköping

Organisationsnummer

202100-2262

Följ oss