Publiceringsdatum:
Senast uppdaterad:
Fågelinfluensa konstaterad hos skrattmås i Eskilstuna
En skrattmås upphittades med sjukdomssymtom på måndagen den 17 juli på Rådhustorget i Eskilstuna. Den avlivades av kommunens jägare och skickades till Statens veterinärmedicinska anstalt för analys. På torsdagen kom provsvaret vilket bekräftade misstanken om fågelinfluensa.
Det pågår flera utbrott av fågelinfluensa bland vilda fåglar i Sverige just nu. I Sörmland är torsdagens fall det första konstaterade fallet sedan i februari.
Symtomen hos en fågel som smittats av fågelinfluensa kan vara allt från att fågeln är dämpad till att den uppvisar tecken på neurologiska störningar genom kroppsryckningar och bakåtvänt huvud. Fåglar som drabbats av fågelinfluensa kan exempelvis simma eller gå i cirklar och bete sig onormalt.
Om du har tamfjäderfä
För dig med tamfjäderfä är det viktigt att du alltid kontaktar veterinär om:
- Dödligheten ökar i din besättning
- Det blir förändringar i foder- och vattenkonsumtion
- Produktionen av ägg minskar
- Det blir förändringar i äggskalen
- Djuren får nedsatt allmäntillstånd
Om du hittar en död fågel
Om du hittar en död eller sjuk fågel ska du låta den vara och rapportera in fyndet till Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) via deras digitala formulär.
Rapportera vilt, Statens veterinärmedicinska anstalt Länk till annan webbplats.
Om du hittar en sjuk eller död fågel av annan art än skrattmås så kontakta SVA. De är intresserade av att provta andra arter för att se om de är smittade av fågelinfluensa.
Om du hittar en död fågel på en olämplig plats kan du lägga den i dubbla plastpåsar som knyts ordentligt och sedan lägga den i sopkärl för brännbart. Risken att fågelinfluensa ska smitta människa är låg men använd plasthandskar om du måste ta i en död fågel. Tvätta dina händer med tvål och vatten efteråt. Om du påträffar många döda fåglar eller en stor fågel som inte får plats i en vanlig soppåse ska du kontakta kommunen eller markägaren som kan forsla bort dem.
Ha uppsikt över hundar och katter
Fågelinfluensa kan smitta till andra däggdjur och SVA rekommenderar alla hund- och kattägare att ha uppsikt över sina husdjur i områden där viruset förekommer. Hundar bör hållas i koppel och katter bör om möjligt hållas borta från döda fåglar. Småfåglar bedöms dock inte utgöra en stor risk för att smitta katter då dessa fåglar inte bär på fågelinfluensaviruset i samma utsträckning som till exempel måsfåglar.