Risk för skogsbrand i Södermanlands länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Kunglig fanutdelning i Strängnäs på nationaldagen

Kungen delar ut en fana till en förening.

Foto: Clément Morin, Kungl. Hovstaterna

Kungen delade på nationaldagen ut fanor till föreningar och organisationer i Södermanland. Med anledning av jubileet Sverige 500 år deltog både Kungaparet och Landshövdingen i firandet i Strängnäs med folkfest och strålande sol.

Sverige firar i år 500 år, då Gustav Vasa valdes till kung Gustav I den 6 juni 1523 i Strängnäs. Under jubileumsfirandet på nationaldagen deltog H.M. Konungen, riksdagens talman Andreas Norlén, statsminister Ulf Kristersson, landshövding Beatrice Ask, Fredrik Lindström och Sarah Dawn Finer som konferencier och artist, med flera.

- Jag tycker att det till och med utan Gustav I hade varit rimligt att fira Sverige 500 år här i Södermanland. Södermanland har allt som är Sverige – utom fjäll. Vi har stora städer, små städer, byar och landsbygd. Vi har ekbackar, barrskog, sjöar, industrier i frontlinjen och produktiva jordbruksföretag. Vi har solceller, kulturarv och flygplatser. Det finns universitet, herrgårdar, torparstugor och väldigt många fritidsboenden. Vi har kust och inland, det vimlar av djur och växter. Och här bor och trivs människor sedan generationer och från jordens alla hörn, sa landshövding Beatrice Ask i inledningstalet.

Som ett led i att sprida användandet av svenska flaggan delar Stiftelsen Sveriges nationaldag varje år ut ett antal fanor till föreningar och organisationer i landet. De föreningar och organisationer i Södermanland som i år tilldelas fanor är:

1. Smedsta Gymnastikförening

2. Gustav Vasaföreningen

3. Blåslaget – Strängnäs kulturskolas blåsorkesters stöd och föräldraförening

4. Starka Händer

5. Fredsbaskrarna Södermanland

6. Nyköpings Teaterförening (del av Riksteatern)

7. Mariefreds Hembygdsförening

8. Mälsåkers Framtid

9. De dramatiserade stadsvandringarna i Strängnäs

10. Strängnäs Riksteaterförening

 

Fotograf för bildspel nedan: Clément Morin, Kungl. Hovstaterna

Kontakt

Länsstyrelsen i Södermanlands län

611 86 Nyköping

Dela sidan:

Landshövding

Beatrice Ask

Besöksadress

Stora Torget 13

Postadress

611 86 Nyköping

Organisationsnummer

202100-2262

Följ oss