Aktuella varningsmeddelanden i Södermanlands länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Duvpest konstaterad i Södermanlands län

Duva

Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) har den 30 januari konstaterat duvpest hos två döda duvor i Eskilstuna kommun. Viruset kan smitta andra fågelarter och hos hönsfåglar ge upphov till den allvarliga smittan newcastlesjuka. Alla som håller fågel i länet uppmanas att vara extra uppmärksamma.

I höstas konstaterades viruset hos duva på flera håll i landet, till exempel på Gotland och i Småland. I december konstaterades också ett fall i Södermanland, i Vingåkers kommun. Men enligt SVA ses ingen ökad förekomst av duvpest. Smittan ligger på en normal nivå och dyker sporadiskt upp bland vilda duvor.

Viruset kan smitta andra fågelarter och hos hönsfåglar ge upphov till den allvarliga smittan newcastlesjuka. Varken duvpest eller newcastlesjuka smittar människor förutom i undantagsfall med tät kontakt och kan då ge ögoninflammation.

Var uppmärksam på symtom i egen fågelbesättning

Alla som håller fågel i länet uppmanas att vara extra uppmärksamma på sjukdomstecken i besättningen och se över sina smittskydds- och biosäkerhetsrutiner. Om symtom uppstår i besättningen ska du kontakta din veterinär.

Symptomen hos hönsfåglar kan se olika ut. Ofta märker man bara en minskning i äggproduktion och ökad förekomst av ägg utan skal. I de fall djuren visar ytterligare symtom på sjukdom ses problem med andning och/eller hosta, ibland även diarré. Man kan också se förlamning av vingar och ben, vridning av nacken, kramper och cirkelgång.

Det är också viktigt att minska direkt och indirekt kontakt mellan de egna fåglarna och vilda fåglar och att följa de restriktioner som gäller i länet på grund av risken för fågelinfluensa. Dessa restriktioner minskar också risken för newcastlesjuka i besättningen.

Rapportera in misstänkt smitta

Allmänheten kan rapportera in döda eller sjuka vilda fåglar till Statens veterinärmedicinska anstalt på rapporteravilt.sva.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Symptom hos duvor är rörelsesvårigheter och vridning av halsen, törst och diarré. Ofta hittar man drabbade duvor döda utan sjukdomstecken.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Beatrice Ask

Besöksadress

Stora Torget 13

Postadress

611 86 Nyköping

Organisationsnummer

202100-2262

Följ oss