Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Möt hösten i Stendörrens naturreservat

En lång träspång med trästaket ovanför vass, berg och vatten. Längre bort syns en brandgul solnedgång ovanför havet.

Höst i Stendörren. Foto: Per Dahl, länsstyrelsen.

Nu har hösten kommit till Stendörren! Det uppmärksammas med höstiga aktiviteter för både stora och små inne på naturum och ute i det fina naturreservatet. Det blir bland annat höstpyssel, upptäcktsfärd med Skogsmulle, guidade vandringar i reservatet och halloweenspecial med spindlar i fokus under höstlovet.

– Nu är äntligen den fina och krispiga hösten här! På naturum fortsätter vi med spännande aktiviteter för både barn och vuxna, både inomhus och ute i den vackra naturen där det finns en massa skoj att både upptäcka och göra. Alla aktiviteter är gratis! Vi hälsar alla välkomna ut till Stendörren, säger Emelie Envall, projektledare för Stendörrens 50-årsjubileum.

Höstpyssel på helgerna i oktober

Lördagar och söndagar i oktober klockan 11.00-17.00 blir det höstpyssel på naturum. I naturum är du välkommen att pyssla, läsa och kika på utställningen. Testa att håva och se vilka som lever under ytan. Gå guidade turer och lär dig om Östersjön och Stendörrens natur.

Temadag - Möt hösten & vintern i Stendörren

Lördag 8 oktober klockan 11.00-15.00 är det temadagen Möt hösten och vintern i Stendörren. Följ med Skogsmulle på upptäcksfärd, gå en guidad vandring i reservatet och få vintriga utflyktstips längs Sörmlandsleden och i länet. Spela höstbingo, kika på svampar och mossor, lär dig om naturens och djurens vinteranpassningar. Bergs Gård finns även på plats och säljer bland annat korv, gulaschgryta och vegansk linsgryta.

Höstlov på naturum

Mellan måndagen den 31 oktober till och med söndagen den 6 november klockan 11.00-15.00 är det höstlovsspecial på naturum. På Naturum startar höstlovet med halloweenspecial! 31 oktober får du lära dig allt om spindlar tillsammans med spindelexperten Kajsa Mellbrand. Onsdagen den 2 november och lördagen den 5 november kan du pröva att skapa med lera med keramikern Linda Engström från Ateljé Salt Jord i Nyköping. Fredagen den 4 november och söndagen den 6 november får du testa att skapa häftiga naturmotiv med metoden Cyanotypi. Övriga dagar går det att höstpyssla och göra egen fågelmat, gå på vrakjakt, spela höstbingo och mycket mer.

Mer information

Höstens aktiviteter på Stendörren är en del av allt som sker under reservatets 50-årsjubileum i år. Mer information om alla aktiviteter som återstår i år finns på Stendörrens jubileumssida.

Stendörren 50 år

Kontakt

Emelie Envall

Projektledare Småbiotoper i slättbygd, Avdelningen för landsbygd
Länsstyrelsen i Södermanland

Dela sidan:

Landshövding

Beatrice Ask

Besöksadress

Stora Torget 13

Postadress

611 86 Nyköping

Organisationsnummer

202100-2262

Följ oss