Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Bredd och variation i den sörmländska landskapsmenyn

En efterrätt med rabarberkompott och vispad grädde ligger i en vit djup tallrik med guldkant och länsstyrelsens vapen.

Landskapsmenyns dessert som Sveriges landshövdingar och länsråd fick ta del av under Myndighetsdialogen i Nyköping. Foto: Länsstyrelsen.

Gös, vildsvin, rabarber och Åkeröäpple. Det är lite av innehållet i Sörmlands nya landskapsmeny som visar bredden och kvaliteten i de sörmländska råvarorna.

Initiativet Svenska Landskapsrätter har som ambition att profilera svenska måltider för att stärka den nationella livsmedelsstrategin och utveckla den gastronomiska turismen i Sverige. Varje län i Sverige har fått bidra med en egen landskapsmeny som ska ackompanjeras med dryck och dukning med koppling till landskapet.

I Sörmland har arbetet letts av Sörmlands Matkluster på uppdrag av länsstyrelsen.

Presentation av menyn på matfestival

Alla Sveriges landskapsrätter kommer att presenteras vid Måltidens dag på Skansen den 20 oktober. Men redan fredagen den 2 september visades den sörmländska menyn upp på den stora matbiennalen Terra Madre på Norra Djurgården i Stockholm. Presentationen hölls av Jonas Hammar från Länsstyrelsen i Södermanland och Patrik Arneke från projektgruppen för Sörmlands matkluster, som arbetat fram menyn på uppdrag av länsstyrelsen.

En första provsmakning av landskapsrätterna arrangerades även i maj på Residenset i Nyköping. Då bjöds alla Sveriges landshövdingar och länsråd på landskapsmenyns varmrätt och dessert, då Länsstyrelsen i Södermanlands län stod som värd för årets Myndighetsdialog.

Matfestival med bruna tält, människor, gräsmatta, skog och en blå himmel.

Den sörmländska landskapsmenyn visades upp på den stora Matfestivalen Terra Madre i Stockholm. Foto: Länsstyrelsen.

Sörmländska råvaror syns bland rätterna

Målet med den sörmländska landskapsmenyn har varit att sörmlänningarna ska känna igen sig i maten och smakerna. Samtidigt är Sörmland ett stort landskap med såväl hav och insjöar som skog och vilt och en lång tradition av handelsträdgårdar och frilandsodlingar. Just bredden av råvaror fick därför prägla menyn, som rymmer både gris, insjögös, rabarber och nässlor. Tanken är att menyn ska kunna användas och tolkas av både krogar i länet men också inspirera privatpersoner att laga rätterna hemma.

Bakom initiativet Sveriges landskapsrätter står Gastronomiska Akademien, Måltidsakademien och Kungl. Skogs- och Lantbruksakademien.

Sörmlands Matkluster Länk till annan webbplats.

Skapare av Södermanlands landskapsmeny:
Tobias Andersson, Edsbacka Bistro Strängnäs
Maria Printz, Prinsen Kommer
Patrik Arneke, Gårdshuset Selön

Södermanlands landskapsrätt 2022

  • Förrätt: Nässelsoppa på gösbuljong, kålrotsskiva med gösmousselin, gräslök, löjrom och granskottsolja. De fyra sädesslagen i en brödkorg.
  • Varmrätt: Rimmad vildsvinskarré med Åkerömos, svart trumpetsvamp och rostad kålsky och stekt ”Åkeröäpple från Sörmland”. Trädgårdsassiette med smörstekta grönsaker och friterad matdinkel och libbsticka.

  • Dessert: Kyld rabarberkompott, lättvispad grädde, bipollen, honung och spansk körvel. Serveras med enkornsdröm med Camelinafrön.

Bordsdukning

Även bordsdukning med glas och keramik ingår i presentationen av den sörmländska landskapsmåltiden, med keramik från Anna Lindell och Ina M Andersson, samt glas från Ebba von Wachenfeldt.

Mer information om landskapsmåltiden, menyn och bordsdukningen: Södermanlands nya landskapsmeny Pdf, 1.7 MB.

En grön nässelsoppa på gösbuljong, toppad med kålrotsskiva, gräslök och löjrom, upplagd i en vit djup tallrik som står på ett brunt träbord.

Sörmlands landskapsmeny, förrätt beståendes av nässelsoppa på gösbuljong, kålrotsskiva med gösmousselin, gräslök, löjrom och granskottsolja. Foto: Patrik Arneke.

Rimmad vildsvinskarré med Åkerömos, svart trumpetsvamp och rostad kålsky och stekt ”Åkeröäpple presenteras på en vit tallrik med guldkant. Bredvid står en glasskål med smörstekta grönsaker, matdinkel och libbsticka.

Sörmlands landskapsmeny, varmrätt beståendes av rimmad vildsvinskarré med Åkerömos, svart trumpetsvamp och rostad kålsky och stekt ”Åkeröäpple från Sörmland”. Trädgårdsassiette med smörstekta grönsaker och friterad matdinkel och libbsticka. Foto: Patrik Arneke.

Rabarberkompott, lättvispad grädde, bipollen, honung och spansk körvel presenteras i en vit djup tallrik med guldkant. Bredvid står ett fat med en kaka på.

Sörmlands landskapsmeny, dessert beståendes av kyld rabarberkompott, lättvispad grädde, bipollen, honung och spansk körvel. Serveras med enkornsdröm med Camelinafrön. Foto: Patrik Arneke.

Kontakt

Jonas Hammar
Länsstyrelsen i Södermanlands län
Projektledare

Dela sidan:

Landshövding

Beatrice Ask

Besöksadress

Stora Torget 13

Postadress

611 86 Nyköping

Organisationsnummer

202100-2262

Följ oss