Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Aktiviteter för hela familjen på årets Vattendagar i Stendörren

Människor utanför naturum

Håvning med spännande fångst ur Östersjön, intressanta föredrag och utställare på temat vatten, information om fiskräknaren som inte bara fångar fisk på film, och så en utställning om vatten inne på naturum – det var en del av utbudet som besökarna kunde ta del av på årets Vattendagar ute i Stendörrens naturreservat.

Under Vattendagarna uppmärksammar länsstyrelsen tillsammans med andra deltagande aktörer det livsviktiga ämnet vatten. Vattendagarna som genomfördes sista helgen i augusti vid naturum Stendörren kan ses som en miniversion av den uppskattade Vattenveckan som arrangerats i länet sedan 2016. För naturum Stendörren, som har just Östersjön som fokus, ligger detta tema nära hjärtat.

- Här på naturum jobbar vi dagligen med att skapa nyfikenhet för havet, lära ut om livet under ytan och människans nära relation till och påverkan på Östersjön. Det känns såklart väldigt roligt att få bjuda in fler aktörer som också jobbar med att lyfta detta viktiga tema, säger Helena Herngren, föreståndare på naturum Stendörren.

Jenny Jochnick från Nyköpingsåarnas Vattenvårdsförbund står och håller ett föredrag utanför naturum där människor står och lyssnar.

Jenny Jochnick från Nyköpingsåarnas Vattenvårdsförbund berättade bland annat om LEVA-projektet. Där arbetar de tillsammans med lantbrukare och markägare för att få till åtgärder som förhindrar växtnäringsläckage i sjöar och vattendrag.

Spännande fångst från havet

Håvning, där både barn och vuxna med hjälp av håvar fick chansen att plocka upp fynd från havet tillsammans med en av naturums naturvägledare, var en av de populäraste aktiviteterna. Edvin och Frans Thunmarker från Stockholm besökte Stendörren tillsammans med deras farfar Björn och hans fru Monica, och de var både glada och en aning förvånade över all fångst de fick upp ur havet.

- Det var kul att håva! Vi visste inte att det fanns så mycket levande djur i så lite tång, bara på första försöket kunde vi se massor med små djur. De här små räkorna och en tångsnälla var de häftigaste djuren som vi fick upp, säger Edvin efter att de gått igenom all fångst tillsammans med naturvägledaren Jessica Blom.

Kollage av två bilder. Två barn sitter på ett berg, båda håller i en liten skopa som de tar vatten med från en behållare.

Frans och Edvin Thunmarker från Stockholm fick fångst direkt vid håvningen. Många intressanta små djur och fiskar fanns i tången de fick upp.


- Här ser vi bland annat tånglöss, en tångsnälla, tångräkor, tångmärlor, blåstång, havstulpaner, dykarbagge, flicksländelarver och maneter. Tångsnällan är väldigt häftig och supersöt, då det är en liten släkting till sjöhästen! Det är så fantastiskt att se hela mångfalden, det blev en väldigt fin bredd på fångsten. Nu gör vi en liten utställning av det här vid naturum så även andra besökare kan ta del av det som barnen fick upp, berättar naturvägledare Jessica Blom.

Två vuxna och ett barn står på en klippa och tittar i en behållare med vatten tillsammans med en naturvägledare. Längre bort står ett annat barn och håvar i vattnet.

Håvning var en populär aktivitet som gav en spännande fångst, där naturvägledare Jessica sedan kunde berätta mer om allt som håvats upp.

Rädda Östersjön

Några av de deltagande aktörerna utanför naturum var FN-föreningen i Nyköping, Trosa Rotaryklubb och Nyköping Gripen Rotaryklubb där Jan Somp och Hans Forsberg fanns representerade för att bland annat berätta om projektet Rädda Östersjön.

- Östersjön mår inte bra och vi finns här för att berätta mer om hur tillståndet ser ut och vad vi kan göra för att bidra till en mer hållbar miljö i Östersjön. Vi berättar även om vårt samarbete med lokala mellanstadieskolor som hakat på projektet med uppdrag att skapa affischer med fokus på Östersjöns utmaningar. Ett urval av affischerna visas upp här idag. Vi har även haft ett jättebra samarbete med länsstyrelsen som stöttat oss i detta, säger Hans Forsberg.

Jan Somp från Trosa Rotaryklubb och Hans Forsberg från FN-föreningen i Nyköping och Nyköping Gripen Rotaryklubb framför en del av de affischer som skolelever bidragit med i projektet Rädda Östersjön.

Jan Somp från Trosa Rotaryklubb och Hans Forsberg från FN-föreningen i Nyköping och Nyköping Gripen Rotaryklubb framför en del av de affischer som skolelever bidragit med i projektet Rädda Östersjön.

Inte bara fisk i fiskräknaren

På plats vid naturum fanns även flera representanter från Natur och miljö på länsstyrelsen som pratade miljö- och vattenfrågor med besökarna samt berättade om reservatets fiskräknare i Ålviken.

- Den räknar de fiskar som passerar in och ut genom viken, för att vi ska få en bild av ifall de restaureringsåtgärder vi gjort för att få fler fiskyngel i viken har gett någon effekt. Förutom en massa fisk har vi även fått se både utter, bäver och skarv simma in i fiskräknaren, berättar Alexander Gustavsson som arbetar med Åtgärdsprogram för hotade arter & Akvatisk naturvård inom länsstyrelsen.

- Skarven har lärt sig att valla in fisken i fiskräknaren och så tar den fisken där inne, det är häftigt att få se! I fiskräknaren sitter nämligen en kamera som filmar allt som sker och detta kan vem som helst ta del av på fiskdata.se. Det går också att se filmen här inne på naturum, fortsätter Alexander och visar upp skärmen där en stor gädda just simmar förbi.

Besökarna kunde också gå en tipspromenad om vattenverksamhet, lära sig att rena vatten, ta del av föredrag om vattnet som resurs, om vattenverksamhet och åtgärdsprojekt i länet samt hur man hindrar näringsläckage från jordbruket och mycket mer.

Alexander Gustavsson från länsstyrelsen visar upp skärmen från fiskräknaren inne på naturum.

Alexander Gustavsson från länsstyrelsen visar upp skärmen från fiskräknaren inne på naturum, där man kan få se allt möjligt simma förbi. 26 000 observationer gjordes i fiskräknaren mellan 5 juli och 25 oktober 2021.

En liten flicka står vid en station inne på naturum där hon ska se om tångsnällan blir glad eller ledsen, genom att peka, trycka och lyssna på en tavla.

Ingrid Emanuelsson från Nyköping kollade runt på inomhusutställningen på naturum med sin familj. Vid den här stationen ska man se om tångsnällan blir glad eller ledsen, genom att peka, trycka och lyssna.

Två pojkar sitter i en träeka på land och fiskar

Konrad och Leopold från Tyskland provade på fiskelyckan i ekan utanför naturum. Och det blev napp för dem båda!

Hängbro över vatten med berg innan och efter. En människa går över bron, solen lyser på den blå himlen ovanför.

Många besökare passade även på att ta en sväng ut över hängbroarna i Stendörrens naturreservat under Vattendagarna.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Beatrice Ask

Besöksadress

Stora Torget 13

Postadress

611 86 Nyköping

Organisationsnummer

202100-2262

Följ oss