Risk för skogsbrand i Södermanlands länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Håll koll på algblomningen i Östersjön

Vatten som ser grönaktigt ut på grund av blomning av cyanobakterier (algblomning).

Blomningen av cyanobakterier (algblomning) brukar sätta fart när det har blivit lite varmare i vattnet, ofta i juni. Foto: Christina Fagergren

Årets algblomning kickstartade efter en riktigt varm midsommarhelg. Länsstyrelsens informationscentral för Egentliga Östersjön uppdaterar dig om algläget flera gånger i veckan och ger råd om vad du ska tänka på vid kontakt med vatten i samband med algblomning.

Det som i folkmun benämns som algblomning är egentligen inte alger, utan cyanobakterier. Lagom till sommarledigheten brukar blomningen av cyanobakterierna sätta fart och sprida sig i Egentliga Östersjön, som är den del av Östersjön som sträcker sig från Ålands hav till de danska sunden.

– Förekomst och utbredning av cyanobakterier kan snabbt förändras beroende på väder och vind. Men eftersom de gillar varma och lugna vatten stöter vi ofta på dem på ställen där vi själva vill njuta av kusten genom exempelvis bad och båtåkning, säger Emelie Lundqvist på Informationscentralen för Egentliga Östersjön.

En del arter av cyanobakterier som förekommer i Östersjön producerar levertoxiner, vilka kan utgöra en hälsorisk för människor och djur. Bad och annan kontakt med vatten, exempelvis genom matlagning, där vi riskerar att få i oss dessa cyanobakterier och toxiner är därför inte att rekommendera. Men om algblomningen är giftig eller inte kan vara svårt att avgöra med blotta ögat.

– När cyanobakterier förekommer blir vattnet ofta grumligt och går mot en grön, blågrön eller gulaktig färg. Ibland samlas dessutom stora sjok av så kallade cyanobakteriemattor, gärna i anslutning till kusten. När vattnet ser ut så är det varken läge att bada eller använda vattnet för matlagning. Det är särskilt viktigt att hålla koll på barn och hundar eftersom de löper större risk att få i sig vatten och med sin mindre kroppsmassa riskerar att drabbas värre av toxinerna, säger Emelie Lundqvist.

Informationscentralen rapporterar om händelser i Egentliga Östersjön året runt. Under sommarmånaderna blir rapporterna tätare med anledning av det stora intresset för algblomning. För att leverera aktuella rapporter har Informationscentralen för Egentliga Östersjön tät kontakt med SMHI, som dagligen tolkar satellitbilder.

– Något som också är väldigt värdefullt i vårt arbete och ett viktigt komplement är observationerna på misstänkt algblomning som vi får in från allmänheten. Fortsätt gärna att ge oss den här informationen så att vi kan fortsätta leverera mer lokala rapporter om algläget, säger Emelie Lundqvist.

Information och rapporter om algblomning hos Informationscentralen för Egentliga Östersjön Länk till annan webbplats.

Tipsa oss eller ställ frågor om algblomning

Råd vid algblomning

  • Undvik bad eller onödig kontakt med vatten vid synlig algblomning.
  • Barn och djur är högriskgrupper eftersom de löper större risk att få i sig vatten när de badar. Håll dem borta från stränder och vatten vid kraftig algblomning.
  • Använd inte vatten med cyanobakterier i matlagning eller som dricksvatten. Många algtoxiner är värmestabila, vilket innebär att de inte förstörs av kokning.
  • Skölj av med färskvatten vid kontakt med cyanobakterier.
  • Vid symptom (diarré, illamående, kräkningar, muskelsmärtor, ledsmärtor, huvudvärk, irritation av övre luftvägar, rinnande näsa, ögonirritation, utslag med mera) kontakta sjukvården eller veterinär, som kan ge råd om hur du ska agera.

Fler råd vid algblomning Pdf, 96.5 kB.

Symtom och råd vid algförgiftning på 1177.se Länk till annan webbplats.

Kontakt

Informationscentralen för Egentliga Östersjön

Landshövding

Beatrice Ask

Besöksadress

Stora Torget 13

Postadress

611 86 Nyköping

Organisationsnummer

202100-2262

Följ oss