Risk för skogsbrand i Södermanlands länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Nationaldagsfirande med utdelning av både fana och flagga

Beatrice Ask står och pratar i mikrofon på en trapp vid residenset, framför hänger länsstyrelsens flagga och den svenska flaggan.

Efter flera år av inställda firanden har vi i år äntligen fått möjligheten att fira vår nationaldag tillsammans igen. Landshövding Beatrice Ask delade idag ut en fana till Gnesta scoutkår samt en flagga till Svensk Flyghistorisk Förening. Därefter bjöds det på jordgubbstårta samt musikunderhållning från brassbandet Brassox i Residensets trädgård.

Några av solens strålar lyckades nätt och jämnt bryta sig igenom molntäcket då den svenska flaggan hissades upp i den friska luften på Stora torget framför Residenset i Nyköping på måndagsmorgonen – därmed gick startskottet för årets nationaldagsfirande. En dag för fest och gemenskap, glädje och stolthet.

– Det är väldigt härligt att vi får ha ett riktigt nationaldagsfirande i år. Det är faktiskt det första som jag har fått vara med om på länsstyrelsen, eftersom det har varit pandemi i flera år. Så nu äntligen får vi fira tillsammans, säger landshövding Beatrice Ask i sitt nationaldagstal.

Landshövdingen fortsätter sedan med att berätta om varför vi firar nationaldagen, att dagen bottnar i att Gustav Vasa valdes till kung att den 6 juni 1523 och att Sverige då även blev ett självständigt land.

– Många firar denna dag, officiellt eller privat, och vi har all anledning att fira Sverige. Sverige är ett alldeles fantastiskt land, ett land där frihet råder, där var och en får vara den han eller hon är, där vi får glädjas åt varandra och där vi hjälps åt. Sverige är inte ett problemfritt land, det är inga länder. Men vi har en demokrati där vi tillsammans i fred försöker lösa problem, och det är stort, säger Beatrice Ask.

Residensets trädgård där människor sitter och fikar vid borden.

Sprida användandet av den svenska flaggan

Som ett led i att sprida användandet av svenska flaggan delar Stiftelsen Sveriges Nationaldag varje år ut ett antal flaggor och fanor till föreningar och organisationer i landet. Fanor delas bland annat ut av Kung Carl XVI Gustaf vid det officiella firandet av Nationaldagen på Skansen i Stockholm, men de delas också ut av landshövdingarna runt om i Sverige. I Södermanland tilldelas Gnesta scoutkår en svensk fana i år.

- Det är fantastiskt med scouterna, det är en väldigt fin organisation. Dels för det ideella arbetet som ledarna gör, men också därför att man i scouterna har väldigt kul, man lär sig att vara en bra kamrat, man lär sig att hjälpa andra och man lär sig mer om naturen och om Sverige. Gnesta scoutkår är väldigt viktig, säger Beatrice Ask innan hon räcker över fanan till Noam Kedem från Gnesta scoutkår.

Beatrice Ask räcker över en fana till Noam Kedem från Gnesta scoutkår.

Svensk Flyghistorisk Förening, som numera har flyttat sitt rikskansli till Sörmland och Skavsta flygplats, tilldelas sedan en svensk flagga för sitt arbete med att bevara svensk flyghistoria.

- Ett av de viktigaste besöksmålen i Sörmland är vårt flygmuseum. Det finns ett stort engagemang för flyghistoria i Sörmland och inte minst här i Nyköping. Det är viktigt att lyfta fram flyget, dels då Sverige är på framkant vad gäller tekniken, men också därför att flyget spelar och har spelat så stor roll i det svenska försvaret. Intresset för det vi har lärt oss om flyget över decennier är viktigt, förklarar Beatrice och räcker över flaggan till Thomas Allard från Svensk Flyghistorisk förening.

Beatrice Ask räcker över en hopvikt flagga till Thomas Allard från Svensk Flyghistorisk förening.

Trevlig nationaldag, önskar landshövding Beatrice Ask och Länsstyrelsen i Södermanlands län!

Gräddtårta i närbild, dekorerad med färska jordgubbar.

Gästerna under nationaldagsfirandet bjöds på gräddtårta med jordgubbar.

Medlemmar från Gnesta scoutkår står Residensets trädgård tillsammans och personen längst till höger håller i fanan som man precis tilldelats.

Gnesta scoutkår fanns på plats i Residensets trädgård där man tilldelades en fana för sitt fina arbete.

Tre män står i uniform tillsammans i Residenset trädgård, de tillhör Flygvapenfrivilligas musikkår.

Tre herrar från Flygvapenfrivilligas musikkår fanns också på plats för att se då Svensk Flyghistorisk förening tilldelades en flagga. De skulle senare under dagen uppträda på nationaldagsfirandet på vallarna vid Nyköpings hus.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Beatrice Ask

Besöksadress

Stora Torget 13

Postadress

611 86 Nyköping

Organisationsnummer

202100-2262

Följ oss