Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Stoppa kvarkan

Ett S format som ett hästhuvud. Texten Stoppa kvarkan 2-8 maj 2022.

Första veckan i maj uppmärksammar vi sjukdomen kvarka, en smittsam luftvägssjukdom som drabbar hästar och kan göra dem svårt sjuka. Drabbade stall behöver hållas isolerade under den ofta långa sjukdomsperioden, vilket kan orsaka stora problem för hästverksamheter.

Sverige deltar för andra året i rad i kampanjen #Stoppa kvarkan. Syftet är att uppmärksamma, diskutera, stödja och öka kunskapen om den smittsamma hästsjukdomen. I år är kampanjen inriktad mot att upptäcka smitta och att stoppa vidare smittspridning om sjukdomen upptäcks.

Du hittar mer information om de olika aktiviteterna som pågår mellan 2-8 maj på kampanjens webbplats:

Stoppa kvarkan 2022 Länk till annan webbplats.

En bra grund för att upptäcka smitta är att känna sin egen häst. En bra sak att känna till är vad den egna hästen normalt har för kroppstemperatur. Precis som hos människor kan det variera mellan olika hästar och tydliga förändringar i kroppstemperatur kan användas som en viktig indikator vid förändringar i allmäntillståndet.

Om du upptäcker smitta är det viktigt att minimera risken att den sjuka hästen smittar andra hästar genom att hålla den isolerad från de friska hästarna. En bra förebyggande åtgärd för att förhindra smittspridning är att ha tillgång ett speciellt utrymme för hästar som kommer nya till stallet.

Kampanjen har sitt ursprung i Storbritannien och i Sverige är det Statens veterinärmedicinska anstalt som organiserar kampanjen tillsammans med flera olika hästorganisationer.

Kontakt

Marie Nykvist

Länsveterinär, Länsstyrelsen i Södermanland

Dela sidan:

Landshövding

Beatrice Ask

Besöksadress

Stora Torget 13

Postadress

611 86 Nyköping

Organisationsnummer

202100-2262

Följ oss