Aktuella varningsmeddelanden i Södermanlands länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

I helgen öppnar naturum Stendörren

Naturums lokal från utsidan med träd runt omkring, i vänstra övre hörnet finns jubileums logotypen för Stendörren 50 år.

Nu på söndag den första maj öppnar naturum Stendörren för säsongen. Länsstyrelsen bjuder samtidigt in till vernissage av Stendörrens jubileumsutställning, som är en del av reservatets 50-årsfirande.

I Sverige finns i dag ett trettiotal olika naturum. I Södermanlands län finns ett naturum i Stendörrens naturreservat. Vid naturum finns mycket att både göra och upptäcka och i samband med säsongsöppningen den första maj så passar länsstyrelsen samtidigt på att bjuda in till vernissage. Det kostar inget att delta, att besöka naturum är alltid gratis.

Program den 1 maj

  • Klockan 11.00: naturum Stendörren öppnar för säsongen
    Här går det att besöka en utställning om Östersjön, upptäcka livet under ytan och på ängen, gå på tipspromenad och träffa naturums naturvägledare.
  • Klockan 13.00: vernissagen Utställningen kommer att hänga både på naturum Stendörrens fasad och inne i naturums utställningslokal Pandion. Utställningen pågår till november och bilderna utomhus kommer kunna ses dygnet runt. Utställningen består av cirka 70 bidrag där en stor del av bilderna är tagna av reservatets besökare. Här visas också ett antal bilder och kartor från platsen långt innan Stendörren blev ett reservat.
  • Under dagen (kl 11.00-17.00) håller Bergs gård utecaféet öppet där det går att handla fika och enklare förtäring.

Naturum Stendörren

Naturum ligger längst in i reservatet vid gården Aspnäset. Enklast når du naturum om du parkerar på parkeringen längst in i reservatet (Krokholmsparkeringen). Härifrån är det en promenad på cirka 600 meter fram till naturum. Du kan välja att antingen följa grusvägen eller ta stigen genom skogen. Mer information på naturum finns på webbsidan: Naturum Stendörren | Länsstyrelsen Södermanland (lansstyrelsen.se)

Jubileumskalas den 18 juni

I samband med Stendörrens naturreservats 50-årsjubileum arrangeras även ett jubileumskalas den 18 juni och en rad andra aktiviteter och upplevelser som är utspridda över året. Programmet för året finns att ta del av på webbsidan: Stendörren 50 år | Länsstyrelsen Södermanland (lansstyrelsen.se)

Kontakt

Emelie Envall
Projektledare för Stendörrens naturreservats 50-årsjubileum

emelie.envall@lansstyrelsen.se
010-223 43 56

Naturum

010-2234420

Telefonnummer till naturum är aktivt under säsong maj till september. Övrig tid telefonsvarare.

Helena Herngren

Naturumföreståndare

Dela sidan:

Landshövding

Beatrice Ask

Besöksadress

Stora Torget 13

Postadress

611 86 Nyköping

Organisationsnummer

202100-2262

Följ oss