Risk för skogsbrand i Södermanlands länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Stendörrens naturreservat 50 år!

I år fyller Stendörrens naturreservat 50 år. Jubileet firas med aktiviteter under hela året och ett stort födelsedagskalas den 18 juni.

Sedan 1972 när reservatet bildades har Stendörren varit ett populärt utflyktsmål för både närboende och turister. Reservatet besöks av cirka 200 000 personer varje år och förvaltas av Länsstyrelsen i Södermanland. Målet med förvaltningen är bevara ett värdefullt natur- och kulturlandskap och att skärgårdens öar och vackra natur ska vara tillgängliga för friluftsliv.

– Vi är många som älskar Stendörren. Både vi som arbetar på länsstyrelsen, besökare, närboende och samarbetspartners. Vi hoppas att vi ska kunna fira jubileet tillsammans, säger Emelie Envall, projektledare för jubileumsåret.

Utöver den vackra naturen finns friluftsanordningar som gör det möjligt att uppleva ytteröarna utan båt och lätt komma ut i skogarna. Besökarna kan bland annat gå över de unika hängbroarna, blicka ut från utkikstornet, grilla vid någon av grillplatserna eller paddla mellan öarna. I reservatet finns även naturum med en spännande utställning om Östersjön.

Vill visa upp mer av reservatet

– Många har besökt delar av reservatet men det är få som varit ute på de yttre öarna som till exempel Granholmen. Ett mål med det här jubileumsåret är att fler ska upptäcka reservatets okända pärlor, säger Robin Pettersson, reservatsförvaltare av Stendörrens naturreservat.

Jubileumsprogrammet, som ersätter naturum Stendörrens sommarprogram, innehåller betydligt fler aktiviteter än ett vanligt år och sker i samarbete med olika föreningar och lokala aktörer. Bland annat visas en jubileumsutställning med besökarnas bilder och upplevelser av reservatet. Man kan också prova på att paddla kajak, spana efter insekter eller delta i en geologisk vandring. En av höjdpunkterna under året sker den 18 juni när reservatets 50 år firas med ett stort kalas för allmänheten.

Hela programmet finns på länsstyrelsens webbplats och kommer också att finnas vid bland annat naturum Stendörren.

Hagar, hav med segelbåt, skog och blå himmel i Stendörrens naturreservat.

Sommarvy från Stendörrens naturreservat. Foto: Per Dahl

Kontakt

Emelie Envall
Projektledare för Stendörrens naturreservats 50-årsjubileum

emelie.envall@lansstyrelsen.se
010-223 43 56

Naturum

010-2234420

Telefonnummer till naturum är aktivt under säsong maj till september. Övrig tid telefonsvarare.

Dela sidan:

Landshövding

Beatrice Ask

Besöksadress

Stora Torget 13

Postadress

611 86 Nyköping

Organisationsnummer

202100-2262

Följ oss