Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Vattenveckan för att vatten är mer än bara vatten

En bild från utställningen Östersjön - från sött till salt. Foto: Johan Hammar.

Från 27 augusti till 5 september anordnas aktiviteter över hela Södermanland för att väcka intresse för vatten och öka kunskapen och nyfikenheten kring vattenfrågor. Vattenveckan smygstartade med utställningen Östersjön – från sött till salt som har gått att besöka sedan mitten av juli. Vattenveckan är en del av miljömålsarbetet i länet och genomfördes första gången 2016.

Aktiviteter för stora och små

Under vattenveckan arrangeras aktiviteter nästan varje dag. I samband med utomhusutställningen Östersjön - från sött till salt på Sörmlands museum i Nyköping arrangeras olika aktiviteter med fokus på vatten och Östersjön. Ett exempel är en workshop där barnen får lära mer om Östersjön, om spännande vrak på havets botten och vika pappersbåtar tillsammans med museets pedagoger.

I Strängnäs och Trosa hamnar finns information och aktiviteter. Du kan till exempel se hur mycket skräp dykarna hittar under ytan i Strängnäs gästhamn. Du kan också träffa olika representanter som jobbar för bättre vatten i Södermanland och gå på vattendragsvandring eller besöka Öljarens strand. I år finns också flera digitala aktiviteter. Lyssna till exempel på Länsstyrelsens nyproducerade Podcast Vatten är mer än bara vatten. Följ med ner under ytan och lyssna på när experter berättar om livet i våra vatten, hur vattnen mår och om människans relation till vatten genom historien. Vattenveckan har något för alla!

De flesta aktiviteter är utomhus eller digitala. Några aktiviteter som genomförs inomhus har begränsat antal platser.

Vattenveckan är en del av miljömålsarbetet i länet

- Med Vattenveckan vill vi uppmärksamma att vatten är en livsviktig resurs som vi använder varje dag och skapa förståelse för att vatten har många olika värden och användningsområden, allt ifrån livsmiljöer för djur och växter till vatten som livsmedel och fritidsintresse, säger Maria Gustavsson, Länsstyrelsen i Södermanlands län.

Vattenveckan är en del av arbetet för att nå miljömålen i Södermanland och genomförs som ett samarbete mellan flera organisationer som arbetar för att synliggöra vatten som resurs och genomför åtgärder för att uppnå god status i våra vatten. Med gemensamma krafter kan vi nå längre i miljömålsarbetet och nå ut till fler. I år är det cirka 20 olika aktörer som är med och arrangerar aktiviteter runt om i länet.

Aktörer i Vattenveckan 2021

Länsstyrelsen i Södermanlands län, Nynäs slott, Sörmlands museum, Johan Hammar, Katrineholms kommun, Strängnäs kommun, Trosa kommun, LRF i Södermanland, Naturskyddsföreningen, Nyköpingsåarnas Vattenvårdsförbund, Hjälmarens Vattenvårdsförbund, Trosaåns Vattenvårdsförbund, Råcksta å vattenråd, Föreningen Hjälmarens vänner, Strängnäs Rotaryklubbar, Rena Mälaren, Rotary i Nyköping, Oxelösund och Trosa, Nyköpings FN-förening.

Mer information

Ta del av hela programmet och läs mer om vattenveckan på:

www.lansstyrelsen.se/sodermanland/vattenveckan

Kontakt

Maria Gustavsson, Samordnare Vattenveckan 2021, Länsstyrelsen i Södermanlands län, 010-223 42 07, maria.gustavsson@lansstyrelsen.se

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Beatrice Ask

Besöksadress

Stora Torget 13

Postadress

611 86 Nyköping

Organisationsnummer

202100-2262

Följ oss