Risk för skogsbrand i Södermanlands länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Landshövdingen besöker Rösträttsfestival på Lilla Ulfåsa

Residenset.

I helgen mellan den 13-14 augusti pågår en rösträttsfestival på Lilla Ulfåsa i Julita, med anledning av att den kvinnliga rösträtten fyller 100 år.

Under festivalen uppmärksammas demokratifrågan på olika sätt genom tal, workshops, musik, film med mera. Landshövdingen i Södermanlands län Beatrice Ask håller ett av inledningstalen. Deltar gör även riksdagens förste vice talman Åsa Lindestam, andre vice talman Lotta Johnsson Fornarve och tredje vice talman Kerstin Lundgren, som alla lyfter varsin aspekt av riksdagens demokratiarbete.

- Det är högtidligt att ta del av den viktiga historia som arbetet för kvinnors rösträtt och deltagande i det offentliga samhällslivet utgör, säger landshövding Beatrice Ask.

Under nästan 30 år från 1925 till 1954 huserade Lilla Ulfåsa, en gammal inspektorsbostad på Elisabeth Tamms gods, Fogelstad Kvinnliga Medborgarskolan. Där fick kvinnor kunskap om medborgarskap och samhällslivet. Flera av kvinnorna som läste vid skolan var framstående författare, politiker och konstnärer.

Även om det har gått 100 år sedan kvinnor fick rösträtt är frågan om mänskliga och demokratiska rättigheter ständigt aktuell.

- Behovet av utbildning inom en rad områden finns också idag. Jag är glad över att Länsstyrelsen i Södermanland kunnat bidra med kulturmiljöbidrag för att modernisera och renovera med respekt för byggnadens historia, säger Beatrice Ask.

Som en del av Länsstyrelsen i Södermanlands byggnadsvårdsarbete har Insamlingsstiftelsen Fogelstad fått nästan en miljon kronor i bidrag 2021 och 2022. Detta för att renovera och bevara Lilla Ulfåsa i Julita som är en fastighet som funnits sedan mitten av 1800-talet.

Festivalen arrangörer är Insamlingsstiftelsen Fogelstad, Vänföreningen Fogelstad, Musikteaterföreningen Fogelstad och Kulturföreningen Fogelstad i samverkan med Studiefrämjandet, Stockholms kvinnohistoriska och #ViMåste­Prata.

Landshövding Beatrice Ask talar under rösträttsfestival på Lilla Ulfåsa 2021.

Landshövding Beatrice Ask talar under rösträttsfestival på Lilla Ulfåsa 2021. Foto: Peter Fredriksson.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Beatrice Ask

Besöksadress

Stora Torget 13

Postadress

611 86 Nyköping

Organisationsnummer

202100-2262

Följ oss