Aktuella varningsmeddelanden i Södermanlands länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Håll koll på algerna i Östersjön i sommar

Vatten som visar grönaktig algblomning.

Blomningen av cyanobakterier (algblomning) brukar sätta fart när det har blivit lite varmare i vattnet, ofta i juni. Foto: Christina Fagergren

Under sommaren blommar cyanobakterier, det vi ofta kallar algblomning, i Östersjön. Och när cyanobakterierna blommar gäller det att undvika onödig kontakt med dem för att inte bli sjuk. Genom att följa Länsstyrelsens informationscentral för Egentliga Östersjön får du uppdateringar om läget och råd på vad du ska tänka på när cyanobakterierna blommar.

Fenomenet cyanobakterieblomning (algblomning) uppträder varje år. I Egentliga Östersjön – delen av Östersjön som sträcker sig från södra Ålands hav till de danska sunden – kommer blomningen av cyanobakterier igång när det har blivit lite varmare i vattnet, ofta i juni. Vissa arter av cyanobakterier kan producera gifter, som kan innebära hälsorisker för både människor och djur.

Länsstyrelsens informationscentral för Egentliga Östersjön rapporterar året runt om Östersjörelaterade nyheter och händelser. Under sommarmånaderna ökar intresset för rapporterna eftersom det är då cyanobakterieblomningen sker och även då många befinner sig vid vatten, som för att bada eller åka båt, och därför påverkas.

– Under sommaren har vi tätare rapporter om hur läget ser ut i Östersjön. Vi sammanställer cyanobakterieblomningen med satellitbilder från SMHI, provtagningar och observationer som vi får in från allmänheten, säger Emma Lemos, som är marinbiolog och en av dem som rapporterar om algläget på Länsstyrelsens informationscentral för Egentliga Östersjön.

– För att kunna göra så bra analyser och rapporteringar som möjligt som är till nytta för allmänheten behöver vi också din hjälp. Om du ser cyanobakterier i vattnet får du gärna ta en bild och rapportera det till oss, fortsätter Emma Lemos.

Barn och djur ska vara extra försiktiga

Informationscentralen tar under sommaren också emot många telefonsamtal och mejl från personer som har frågor om blomningen är giftig och hur man i så fall ska bete sig.

– Det är svårt att med blotta ögat se om cyanobakterieblomningen är giftig eller inte. Vid en cyanobakterieblomning färgas oftast vattnet grönt, blågrönt eller gulaktigt och vattnet blir grumligt med små tråd- eller prickformade partiklar. Ser vattnet ut så bör man varken bada, särskilt inte barn och djur, eller använda vattnet för matlagningen eller dricksvatten, säger Emma Lemos.

Information och rapporter om algblomning hos informationscentralen för Egentliga Östersjön

Rapportera in en cyanobakterieblomning eller om vattnet är klart Länk till annan webbplats.

Råd vid algblomning

  • Undvik att bada eller onödig kontakt med vatten när vattnet inte längre är lika klart som det brukar vara, ytan täcks av en tydligt blågrön, grön eller gulgrön-gulbrunaktig hinna eller då vattnet är kraftigt grumlat av mycket fina trådar (som centimeterlånga tunna hårstrån) eller små blågröna "gryn" som liknar mycket små barr.
  • En allmän regel för bad är att du ska kunna se fötterna när vattnet når upp till knäna. Var alltså aktsam när du inte ser botten på 0,5–1 meters djup och när vattnet ser ut som beskrivet ovan.
  • Barn och djur är högriskgrupper. Släpp inte barn eller djur till stränder eller i vatten med kraftig algblomning. Det gäller både husdjur och tamboskap (till exempel hundar, får, kor och hästar). Kontakta läkare eller veterinär om barn, vuxna eller djur visar sjukdomssymptom efter bad eller kontakt med blommande vatten.
  • Använd inte vatten från algblomningsområden som dricksvatten eller för matlagning. Många alggifter är värmestabila och kokning förstör inte gifterna.

Sjukvården ger råd om hur du ska agera om du svalt eller badat i algbemängt vatten.

Symptom och råd vid algförgiftning hos 1177.se Länk till annan webbplats.

Kontakt

Informationscentralen för Egentliga Östersjön

Dela sidan:

Landshövding

Beatrice Ask

Besöksadress

Stora Torget 13

Postadress

611 86 Nyköping

Organisationsnummer

202100-2262

Följ oss