• Eldningsförbud i Södermanlands län

    Samtliga kommuner i Södermanlands län har beslutat om eldningsförbud och omfattar således kommunerna Nyköping, Trosa, Oxelösund, Gnesta, Flen, Eskilstuna, Vingåker, Strängnäs och Katrineholm.

Risk för skogsbrand i Södermanlands länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Hyresvärdar kan söka lokalhyresstöd från 2 juli

Dukat bord med vitt porslin och vita servetter.

Restauranger är exempel på en bransch som drabbats av pandemin och som omfattas av lokalhyresstödet. Foto: Pixabay

Nu är det klart med en ny stödperiod för det statliga lokalhyresstödet. Stödet kan sökas av hyresvärdar som gett rabatt på hyran till hyresgäster i branscher drabbade av pandemin. Ansökan öppnar den 2 juli och stödet handläggs av länsstyrelserna.

Många branscher har drabbats hårt ekonomiskt av den pågående pandemin. Det gäller särskilt kundnära branscher, till exempel hotell, restauranger och detaljhandel.

– Lokalhyran är en stor fast utgift för en företagare. Genom hyresstödet kan hyresvärdar som ger rabatt på lokalhyran kompenseras för en del av hyresrabatten, säger Kez Master, nationell samordnare för lokalhyresstödet på Länsstyrelsen i Västra Götaland.

Regeringen har avsatt 6 miljarder kronor i stöd. Hyresvärdar som sänker lokalhyran kompenseras med 50 procent av den nedsatta fasta hyran. I övrigt följer stödet samma upplägg som tidigare.

För att kunna söka stödet ska hyresvärden ha gett rabatt på lokalhyran under perioden 1 april – 30 september 2021. Hyresgästen ska vara verksam i någon av de branscher som omfattas av stödet, och överenskommelsen om hyresrabatt ska ha tecknats senast den 31 augusti.

Länsstyrelserna kommer att handlägga och besluta om stödet. Arbetet samordnas av Länsstyrelsen i Västra Götaland. Ansökan görs via Boverkets e-tjänst som öppnar den 2 juli. Sista ansökningsdag är 30 september 2021.

– Vi är glada över att få fortsatt förtroende av regeringen. Vi har organisationen på plats och är redo att fortsätta med vår handläggning, säger Kez Master.

Kontakt

Kez Master
Nationell samordnare för lokalhyresstödet
010-224 53 62
kez.master@lansstyrelsen.se

Pressansvarig:
Jan Mogol
010-224 45 52
070-560 71 21
jan.mogol@lansstyrelsen.se

Kontakt