Risk för gräsbrand i Södermanlands länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Sänkt skyddsnivå för fågelinfluensa

Flera höns i en hönsgård.

Sol och värme bromsar upp smittspridningen av fågelinfluensa. Senaste konstaterade fallet av fågelinfluensa på tamfågel gjordes den 20 april i Skåne. Nu meddelar Jordbruksverket, efter samråd med SVA, att de sänker skyddsnivån även för kommersiella fjäderfäanläggningar.

Det innebär att alla fjäderfä och fåglar i fångenskap nu får gå utomhus. Det blir också åter tillåtet att anordna utställningar, tävlingar och liknande arrangemang samt sälja ägg.

Fortfarande risk för spridning

Fågelinfluensan har kommit till Sverige med vattenlevande flyttfåglar och majoriteten av dessa har nu lämnat fjäderfätäta områden i Sverige på väg mot sina häckningsområden.

–Eftersom lokala fågelarter kan smittats med fågelinfluensaviruset kan de vilda fåglarna utgöra en risk även om flyttfåglarna har flugit vidare. Risken att fjäderfä smittas med fågelinfluensa bedöms nu som låg men inte försumbar och en mindre mängd virus finns sannolikt bland vilda fåglar och i miljön och därför rekommenderar Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, att man även fortsatt förhindrar direkt och indirekt kontakt mellan vilda fåglar och fjäderfä. För fjäderfän med tillgång till utevistelse är det särskilt viktigt att ge foder och vatten under tak eller inomhus samt vidta åtgärder för att minska förekomst av vilda fåglar. Ta kontakt med en veterinär vid minsta tecken på sjukdomen.

Säsongen 2020-2021 är det största utbrott vi har haft av fågelinfluensa i Sverige. Hittills i år har 22 besättningar med tamfågel drabbats av fågelinfluensa. De allra flesta i södra Sverige.

För mer information:

Sänkt skyddsnivå för fågelinfluensa | Jordbruksverket (mynewsdesk.com) Länk till annan webbplats.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Beatrice Ask

Besöksadress

Stora Torget 13

Postadress

611 86 Nyköping

Organisationsnummer

202100-2262

Följ oss