• Eldningsförbud i Södermanlands län

    Samtliga kommuner i Södermanlands län har beslutat om eldningsförbud och omfattar således kommunerna Nyköping, Trosa, Oxelösund, Gnesta, Flen, Eskilstuna, Vingåker, Strängnäs och Katrineholm.

Aktuella varningsmeddelanden i Södermanlands länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Nu invigs det nya utsiktstornet i Stendörrens naturreservat

Landshövding Beatrice Ask och projektledare Anna Ingvarson står högst upp i det nya utsiktstornet med vyer över den sörmländska skärgården i bakgrunden

Landshövding Beatrice Ask och projektledare Anna Ingvarson i det nya utsiktstornet som bjuder på öppna vyer över den sörmländska skärgården.

Nu inviger landshövdingen ett nytt utsiktstorn i Stendörrens naturreservat och öppnar för besökare. Från tornet kan du njuta av utsikten över den vackra sörmländska skärgården från drygt elva meters höjd. En klar dag kommer du kunna sikta båken ute på Hävringe och många av skärgårdens öar och skär.

Stendörren har varit naturreservat sedan 1972. Det är ett fantastiskt område att besöka i den vackra sörmländska skärgården. Länsstyrelsen beräknar att ungefär 200 000 personer besöker Stendörren både från land och hav varje år. Reservatet är skyddat bland annat för att människor ska få uppleva naturen.

Det har även tidigare stått ett utsiktstorn på samma plats under många år. Tyvärr blev det osäkert att vara i och revs för några år sedan och ett nytt har varit mycket efterfrågat sedan dess.

- Vi är glada att kunna inviga det nya tornet nu när det är Friluftslivets år 2021 och så många har hittat ut i naturen. Vi vill med tornet också uppmärksamma hur viktigt friluftslivet är för alla. Det blir ett nytt landmärke längs kusten och från tornet är det en fantastisk utsikt, säger landshövding Beatrice Ask.

Länsstyrelsen har fått finansiering från Naturvårdsverket för att bygga det nya utsiktstornet i Stendörrens naturreservat. Paju arkitektur och landskap och Bergs Gård Mark & Bygg har ritat och byggt tornet.

- Tornet är utformat så att det ska vara stabilt och tryggt och vi har varit måna om att det ska smälta in i landskapet och passa ihop med naturum och omgivande natur, berättar projektledaren Anna Ingvarson. Naturum ligger alldeles intill och är ett centrum för besökare. Där finns utställningar och naturvägledare som kan berätta om naturen i Stendörren.

På första planet ser man långt ut bland öarna. Samtidigt är det skyddat från regn med ett tak och ganska ombonat. Det finns sittplatser om till exempel en lärare vill berätta för sin klass, eller naturums naturvägledare med en grupp.

På andra planet är det öppna vyer åt alla håll. Längst bort kan man se båken Hävringe och fyren Gustaf Dahlén. Närmast syns Krampö och öar i den yttre delen av Stendörrens naturreservat.

Kontaktperson:

Anna Ingvarson, projektledare, naturvårdsenheten Länsstyrelsen i Södermanlands län, 010-223 2216, 073-268 5863, anna.ingvarson@lansstyrelsen.se

Film från invigningen

Landshövding Beatrice Ask inviger tornet tillsammans med projektledare Anna Ingvarson. I filmen berättar vi mer om tornet och du får en försmak av utsikten.

Syntolkning till filmen finns på vår Youtubekanal. Länk till annan webbplats.

Det nya utsiktstornet hittar du uppe på berget närmast naturum Stendörren.

Utsiktstornet står på ett berg med skog runt omkring, tornet består två plan i trä och en trappa i stål.

Kontakt