Risk för skogsbrand i Södermanlands länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Nu öppnar lokalhyresstödet för ansökningar

Dukat restaurangbord utan gäster.

Restauranger är exempel på en bransch som drabbats av pandemin och som omfattas av lokalhyresstödet. Foto: Pixabay

Från och med 3 maj kan hyresvärdar, som gett rabatt på lokalhyran till hyresgäster i branscher drabbade av pandemin, ansöka om lokalhyresstöd för en ny period. Det statliga stödet kompenserar hyresvärden för en del av hyresrabatten. Lokalhyresstödet gäller den här gången för perioden januari – mars och handläggs av länsstyrelserna.

Lokalhyresstödet är en av regeringens åtgärder för att lindra de ekonomiska konsekvenserna av coronapandemin. Hyresvärdar som sänkt lokalhyran för en hyresgäst i en drabbad bransch kan kompenseras med 50 procent av den nedsatta fasta hyran. Exempel på branscher som omfattas av stödet är hotell, restauranger, detaljhandel, vissa kundnära tjänster och verksamhet inom kultur, fritid, sport och nöje.

Överenskommelsen om hyresrabatt ska vara tecknad innan hyresvärden ansöker om stöd. Ansökan görs digitalt via Boverkets e-tjänst. Ansökningsperioden är 3 maj – 30 juni 2021.

Så förbereder du ansökan

  • Hyresvärden och hyresgästen tecknar en skriftlig överenskommelse om hyresrabatt under perioden 1 januari – 31 mars 2021. Hyresrabatten måste inte omfatta alla månader i perioden, det går även att ansöka om stöd för exempelvis en eller två av månaderna. Överenskommelsen om hyresrabatt ska vara tecknad senast den 31 maj.
  • Förbered handlingarna som ska bifogas ihop med ansökan. På Länsstyrelsens webbplats finns information om vilka handlingar som ska skickas med.

Läs mer om hur du gör din ansökan och vilka branscher som omfattas av stödet:

Stöd för sänkta hyror i utsatta branscher

Kontakt

Malin Langenfors

Tillförordnad enhetschef Enheten för tillfälliga statliga stöd