Risk för skogsbrand i Södermanlands länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Bra efterlevnad hos gymmen, men brister i personligt ansvar

Sociala medier kampanj för konstiga vanor i konstiga tider

Förra veckan gjorde Länsstyrelsen i Södermanland en riktad tillsyn vid gym och sportanläggningar runtom i om länet. Bedömningen är att verksamhetsansvariga följer reglerna och är kreativa för att hitta bra lösningar.

Det som brister är att en del som tränar inte tar sitt ansvar. Man flyttar ihop maskiner och redskap, slarvar med handhygien och anstränger sig för lite för att hålla avstånd.

- Är man seriös med sin träning och hälsa då ska man också följa de anvisningar som gäller och hjälpa till att upprätthålla reglerna. Det säger landshövding Beatrice Ask i en kommentar. Genom att förebygga smittspridning håller fler sig friska, vilket måste vara en gemensam ambition.

Verksamheterna har ansvar för att se till att besökarna inte behöver trängas och att de är informerade om vad som gäller.

- De gör ett bra jobb, men det hjälper inte om besökare struntar i anvisningar, säger Beatrice Ask. Efter ett år med pandemin så är vi alla trötta på restriktioner, men vi har ett fortsatt allvarligt läge i länet. Därför måste vi lägga energin rätt och ta ansvar för varandra.

Om länsstyrelsens tillsynsuppdrag

Den tillfälliga covid-19-lagen har nu gällt i drygt två månader och länsstyrelsen kontrollerar att besluten följs. Länsstyrelsen i Södermanlands län har hittills gjort drygt 700 tillsynsbesök.

De verksamheter som för närvarande är aktuella för tillsyn är gym- eller sportanläggningar, badhus, handelsplatser, långväga kollektivtrafik med buss eller tåg med en linjesträckning längre än 15 mil, allmänna sammankomster och offentliga tillställningar samt yrkesmässig uthyrning/användning av platser för privata sammankomster.

Enligt lagen kan regeringen och myndigheter besluta om begränsningar och åtgärder för att förhindra smittspridning.

Kontakt

Karin Eriksson
Pressansvarig Länsstyrelsen i Södermanlands län
E-post till Karin Eriksson
Telefon 010-223 42 05

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Beatrice Ask

Besöksadress

Stora Torget 13

Postadress

611 86 Nyköping

Organisationsnummer

202100-2262

Följ oss