Aktuella varningsmeddelanden i Södermanlands länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Konstaterad högpatogen fågelinfluensa hos svanar/vilda fåglar i Södermanland

Statens Veterinärmedicinska Anstalt (SVA) i Uppsala har konstaterat högpatogen fågelinfluensa hos tre svanar i Trosa kommun. Svanarna hittades döda i naturen och skickades till SVA för provtagning.

I höstas upptäcktes fågelinfluensa av typen H5N8 i västra Europa. I november konstaterades smittan i Skåne och sedan har fler fynd i landet gjorts, både hos tama och vilda fåglar. Flyttfåglar är i rörelse under denna period vilket ökar smittspridningsrisken.

För dig som håller/har fåglar

Om du har en kommersiell besättning med fåglar är det viktigt att du är mycket noggrann med hygienrutinerna. Säljer du kött eller ägg får du endast ha dina fjäderfän inomhus. Har du hobbyhöns kan du ha dina fåglar i inhägnad utomhus. Det finns inte krav på tak för hobbyhöns men det rekommenderas om möjlighet finns. I Sverige råder skyddsnivå 2 för fågelinfluensa. Se länk från Jordbruksverket nedan vad skyddsnivå 2 innebär för dig som har fåglar.

Om du hittar sjuka eller döda fåglar

SVA behöver din hjälp att kartlägga utbrottet. Därför är det viktigt att du rapporterar in om hittar sjuka eller döda vilda fåglar. Efter kontakt med SVA kan det bli aktuellt att skicka in fåglar för analys avseende fågelinfluensa och eventuellt sker även en obduktion av fågeln. Det är viktigt att du använder handskar om du hanterar döda vilda djur. Vräng en plastsäck/plastpåse om djuret för att undvika direktkontakt. Tänk också på god hygien och att hantera materialet i väl ventilerat utrymme, gärna utomhus.

Fågelinfluensa är en potentiell zoonos, dvs sjukdom som smittar mellan djur och människa. Risken för att fågelinfluensa drabbar människor är dock liten.

För mer information se länkar:

Fågelinfluensa/Aviär influensa (AI) - SVA Länk till annan webbplats.

Rapportera sjuka/döda vilda djur - Rapporteravilt (sva.se) Länk till annan webbplats.

Karta över fågelinfluensa hos vilda fåglar - SVA Länk till annan webbplats.

Skydda dina fjäderfä mot fågelinfluensa - SVA Länk till annan webbplats.

Frågor och svar om fågelinfluensa för hobbyfåglar skyddsnivå 2 - Jordbruksverket.se Länk till annan webbplats.

Sjukdomsinformation om fågelinfluensa — Folkhälsomyndigheten (folkhalsomyndigheten.se) Länk till annan webbplats.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Beatrice Ask

Besöksadress

Stora Torget 13

Postadress

611 86 Nyköping

Organisationsnummer

202100-2262

Följ oss