Risk för skogsbrand i Södermanlands länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Fall av abortvirus EHV-1

Den 9 mars 2021 konstaterades ett fall av abortvirus (EHV-1) på en hästanläggning i Eskilstuna kommun. Stallet är isolerat.

Enligt Statens Veterinärmedicinska Anstalt (SVA) räknar man med att de flesta hästar i Sverige har haft EHV-1 någon gång i livet, oftast i unga år. EHV-1 är ett herpesvirus och efter genomgången infektion ligger viruset latent i kroppen och kan reaktiveras vid stress. Viruset smittar inte så länge det är vilande i kroppen.

En aktiv pågående infektion av EHV-1 ger olika former av symptom. Luftvägsformen ger förkylningssymptom som feber, nedsatt aptit, trötthet och sporadisk hosta. I värre fall kan det förekomma svullnad i benen. Vid abortformen kan dräktiga, till synes fullt friska ston, kasta sitt föl. Den neurologiska formen kommer i regel med några dagars fördröjning efter en febertopp och hästen kan då ha lätta neurologiska symptom till mer allvarliga som vinglighet och förlamning.

EHV-1 smittar via direktkontakt mellan hästar och direktkontakt med kastat foster och efterbörd. Det smittar även via föremål och personer. Det är därför viktigt med hygienrutiner och byte av skor och kläder. Smittan kan även spridas indirekt via luften men inte långa sträckor. Ett väl tilltaget säkerhetsavstånd är 50 meter. EHV-1 smittar inte till människor eller andra djur än hästar.

För mer information kontakta SVA i Uppsala eller läs mer på Virusabort (EHV-1) hos häst - SVA Länk till annan webbplats.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Beatrice Ask

Besöksadress

Stora Torget 13

Postadress

611 86 Nyköping

Organisationsnummer

202100-2262

Följ oss