Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Naturum Stendörren öppnar den 1 maj

Naturum Stendörren öppnar för säsongen den 1 maj. Stendörrens naturreservat är ett uppskattat och välbesökt resmål med vandringsleder, hängbroar ut till de närmsta öarna, grillplatser och möjlighet till bad och fiske från klipporna.

Vid kusten längs väg 219 mellan Nyköping och Trosa hittar du naturum Stendörren i Stendörrens naturreservat. Vid naturum lär du dig mer om Östersjön och skärgårdens natur, miljö och kulturhistoria och bekanta dig med det hemlighetsfulla livet under ytan.

- Från den 1 maj har vi som vanligt öppet dagligen och erbjuder aktiviteter för nyfikna i alla åldrar, säger Johanna Öhr, föreståndare vid naturum Stendörren. I år anpassar vi verksamheten utifrån rådande omständigheter med Covid-19 genom att till exempel begränsa hur många besökare som samtidigt vistas inne i naturums utställning, flytta ut aktiviteter och erbjuda aktiviteter som inte sker i grupp. Oss i personalen träffar man i år utomhus utanför naturum och förutom att vi delar med oss av våra kunskaper kan man också kostnadsfritt låna med sig utrustning för att gå på spaning efter smådjur i havet eller på ängen.

Eftersom naturums planerade aktiviteter kan komma att behöva anpassas på olika sätt under säsongens gång finns det i år inget tryckt program framtaget utan information om aktuella händelser hittar du istället på naturums webbplats, Facebook-sida och anslag i reservatet. Där kommer det också att komma information om när den cafévagn som finns i anslutning till naturum öppnar för säsongen. Här kommer Stendörrens besökare i år att kunna handla både glass, hemlagad mat och fika.

- Det finns ingen iordningställd badplats eller sandstrand hos oss utan var och en hittar sin egen favoritklippa för sol och bad och därmed behöver man inte trängas även om det kan vara många besökare som befinner sig runt om i reservatet, säger Johanna Öhr.

Faktaruta:

Stendörren är ett populärt besöksmål som ligger vid kusten mellan Nyköping och Trosa. Det är lätt att nå från fastlandet och du kommer ut på de närmaste skärgårdsöarna via flera hängbroar. I området kan du bada, vandra, ströva och färdas med egen båt i vacker skärgårdsmiljö med fina naturvärden. Besök gärna naturum där du kan lära dig mer om Östersjön.

Naturum Stendörren är ett centrum för besökare i ett naturområde. I Sverige finns i dag ett trettiotal olika naturum. I Södermanlands län finns naturum i Stendörrens naturreservat.

Kontakt

Landshövding

Beatrice Ask

Besöksadress

Stora Torget 13

Postadress

611 86 Nyköping

Organisationsnummer

202100-2262

Följ oss