Risk för skogsbrand i Södermanlands länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Lyckad besiktning av Mastvraket

Matsvraket 20191115

En del av Mastvrakets skrov. Foto: Magnus Nygren

Den 15 november genomfördes en dykbesiktning av Mastvraket utanför Oxelösund. Uppdraget var att ta reda på vrakets status och att ge underlag till dokumentation.

Det har genomförts en dykbesiktning av Mastvraket utanför Oxelösund. Besiktningen skedde under ledning av Johan Rönnby, professor i marinarkeologi vid Södertörns högskola i samarbete med dykarklubben Aqautic och Länsstyrelsen i Södermanland. Syftet med besiktningen var att dokumentera vrakets status och ge ett underlag till fortsatt dokumentation.

God sikt i vattnet gjorde att dykarna kunde dokumentera flera delar av vraket. De foton och filmer som togs under dykningen visar att skrovet och många skeppsdetaljer är i bra skick för att vara så gamla.

Handelsfartyg från 1700-talet

Det så kallade Mastvraket är vraket av ett mindre handelsfartyg från första hälften av 1700-talet. Vraket påträffades i början av 1990-talet och fram till 2000-talets början utfördes en del bärgningar och dokumentation. En mängd föremål har bärgats under åren, exempelvis flaskor och kritpipor. Det har även tagis prover av trä till en så kallad dendrokronologisk analys (åldersdatering av trä) för datering.

Skrovet är helt och masten står fortfarande kvar. I vraket finns många välbevarade detaljer, exempelvis en byssa av tegel (fartygets spis), pumprör, ankare, delar av riggen och ett gångspel (handdriven vinsch för ankare eller segel).

Mastvraket dyk 20191115. Foto: Magnus Nygren

Foto: Magnus Nygren

Mastvraket dyk 20191115. Foto: Magnus Nygren

Foto: Magnus Nygren

Mastvraket dyk 20191115. Foto: Magnus Nygren

Foto: Magnus Nygren

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Beatrice Ask

Besöksadress

Stora Torget 13

Postadress

611 86 Nyköping

Organisationsnummer

202100-2262

Följ oss