Aktuella vädervarningar i Södermanlands länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Nytt nationellt gastronomiskt center på gång

Stolt mat i Sörmland logotyp

Länsstyrelsen är med och driver projektet Stolt Mat i Sörmland. Nu fortsätter arbetet med att stärka den regionala livsmedelkedjan genom ett initiativ för etablering av ett gastronomiskt center. Det ska bli en nationell plattform för innovation, forskning och utbildning i syfte att utveckla framtidens måltid med restauranger och offentliga kök i fokus.

Stolt Mat i Sörmland är ett projekt som Länsstyrelsen i Södermanlands län, Region Sörmland och länets två sparbanker, Sörmlands sparbank och Sparbanken Rekarne, drivit i drygt fem år. Stolt Mat är en viktig aktör i arbetet med att utveckla den sörmländska livsmedelssektorn och uppnå målen i såväl den regionala som nationella livsmedelsstrategin. Målet är att etablera ett center där hela Sveriges matsektor kan kraftsamla och driva på utvecklingen för hållbara, hälsosamma och goda måltider med svenska råvaror.

Nu tar representanter från måltidsbranschen initiativ till en utvecklingsplan som ska visa vägen mot ett framtida gastronomiskt center. Utvecklingsplanen arbetas fram under hösten och lanseras i december 2019. Bakom initiativet står krögaren Fredrik Eriksson tillsammans med Menigo, LRF, Restaurangakademien, Region Skåne/Tourism in Skåne, Stolt Mat i Sörmland, Turistrådet Västsverige/Göteborg & Co, Visit Stockholm och Visit Sweden.

-          Vi på Länsstyrelsen ser Stolt Mats deltagande i initiativet för att etablera ett nationellt gastronomiskt centrum som ytterligare ett steg i arbetet med att profilera länet som en av landets ledande matregioner, säger Karin Larsson, projektledare för den regionala livsmedelsstrategin på Länsstyrelsen.

Mer om Stolt Mat i Sörmland Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Pressmeddelande om nationellt gastronomiskt center Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kontakt

Karin Larsson

Länsstyrelsen i Södermanlands län

Projektledare för den regionala livsmedelsstrategin

Landshövding

Beatrice Ask

Besöksadress

Stora Torget 13

Postadress

611 86 Nyköping

Organisationsnummer

202100-2262

Följ oss