Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Länsstyrelsen fortsätter satsningen på forntidsvandringar för integration

Forntidsvandring för integration

Länsstyrelsen har anordnat forntidsvandringarna i Eskilstuna (Årby), Flen (Salsta-Stenhammar) och Nyköping (Brandkärr-Hållet) sedan 2017. I år tillkommer vandringar i Oxelösund, Strängnäs och Vingåker.

Höstens första forntidsvandring går av stapeln på onsdag, den 14 augusti, i Strängnäs. Vi startar vid kulturhuset Multeum klockan 17. Det blir en arkeologisk snarare än historisk vandring genom staden. Tyngdpunkten kommer att ligga på de sju runstenarna uppe på Kyrkberget. Hembygdsföreningen, Svenska kyrkan och Strängnäs kommun bidrar till arrangemanget. En rejält tilltagen fikapaus ingår i vandringen som pågår i tre timmar med stopp på flera ställen.

Under gräs och gatsten ligger anspråkslösa fornlämningar dolda mitt i vardagliga bostadsområden. Det kan vara tusenåriga gravar som ligger på en kulle intill där vi idag bor och vistas. Men det finns också andra gömda och glömda fornlämningar: en boplats, en forntida strand eller en torpargrund. Forntidsvandringar leder till möten och ökar kunskapen om kulturmiljöer i och nära stan.

Syftet med forntidsvandringarna är att erbjuda mötestillfällen och trevlig samvaro för de som är intresserade av olika kulturer genom tiderna. Idag finns många olika nationaliteter och kulturer samlade i Södermanland och vi kommer bland annat att prata om forntida förbindelser mellan olika folk.

- Jag känner mig mer förbunden med min nya plats i mitt nya land nu, sa en av deltagarna förra året efter en vandring.

Kontakt

Landshövding

Beatrice Ask

Besöksadress

Stora Torget 13

Postadress

611 86 Nyköping

Organisationsnummer

202100-2262

Följ oss