Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Effektivare vildsvinsjakt

Vildsvin i skogen

Regeringen har beslutat att vissa jaktmedel ska få användas för att göra jakten efter vildsvin enklare och mer effektiv.

Beslutet innebär att elektronisk bildförstärkare, elektronisk bildomvandlare, värmekamera eller rörlig belysning i nära anslutning till jaktvapnet tillåts vid jakt efter vildsvin. Mörkersikten (termiska sikten) får dock endast användas vid jakt i öppen terräng eller vid åtelplatser.

– I Södermanland är det många som söker tillstånd för att använda dessa jaktmedel. Länsstyrelsen är medveten om problematiken med vildsvin. Beslutet kommer att underlätta för de som jagar eftersom de slipper söka tillstånd, säger Lovisa Häggström, vilthandläggare på Länsstyrelsen i Södermanlands län.

I dag är det endast tillåtet att använda de aktuella jaktmedlen efter enskilda beslut av Länsstyrelsen. Eftersom vildsvin generellt är nattaktiva och det är tillåtet att jaga dem även på natten under allmän jakttid, skulle jakten underlättas och bli mer effektiv om det var tillåtet att använda nattriktmedel, termiska sikten och rörlig belysning.

Ändringarna i jaktförordningen träder i kraft den 15 maj 2019.

Regeringens pressmeddelande Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kontakt

Länsstyrelsen i Södermanlands län

611 86 Nyköping

Dela sidan:

Landshövding

Beatrice Ask

Besöksadress

Stora Torget 13

Postadress

611 86 Nyköping

Organisationsnummer

202100-2262

Följ oss