Aktuella varningsmeddelanden i Södermanlands länJust nu är det flera vädervarningar i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Information om EHV-1 och hästinfluensa

Information om smittläget i länet kring neurologisk virusabort (EHV-1) och hästinfluensa.

Under början av året har hästar i tre stall drabbats av den neurologiska formen av EHV-1 hos häst. Det ena stallet finns i Uppsala län och de två andra i Stockholms län. Det senaste fallet konstaterades den 13 februari. Enligt Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) finns inga tecken på smittspridning mellan stallen. Det har förekommit ett fall av misstanke om EHV-1 i Södermanland som visade sig vara negativt. Det har därefter inte uppkommit några fler fall av misstanke i länet.

Ett flertal fall av hästinfluensa har konstaterats olika delar av landet, bland annat i Östergötland och Stockholms län. I Södermanland har det inte rapporterats några fall av hästinfluensa.

Åtgärder för att förebygga smitta

SVA vill med anledning av det aktuella smittläget avseende hästinfluensa uppmana hästägare att se över sina hästars vaccinationsskydd. Om det gått över sex månader sedan sist, kan det vara en god idé att ge årets spruta redan nu. Det har nämligen visat sig att många hästars skydd dalar i slutet av vaccinationsperioden, om man låter det gå 365 dagar.

Vi vill också påminna om att alltid ställa nya hästar i en isolerad karantän. Allra viktigast är det om hästen rest långt och delat transport med andra. Man bör vidare inte låta någon häst påbörja en lång resa utan att vara vaccinerad mot hästinfluensa, minst grundskyddet med två sprutor. De som exporterar och importerar hästar måste ta ansvar för att aldrig frakta hästar utan skydd mot hästinfluensa.

Kontakt

Länsstyrelsen i Södermanlands län

611 86 Nyköping

Dela sidan:

Landshövding

Beatrice Ask

Besöksadress

Stora Torget 13

Postadress

611 86 Nyköping

Organisationsnummer

202100-2262

Följ oss