Risk för skogsbrand i Södermanlands länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Duvpest på flera platser i landet

Nyligen konstaterades att vilda duvor i Varberg smittats av duvpest. Provresultat från Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) visar att smittan även drabbat vilda duvor i bland annat Stockholm och Enköping.

Viruset, som sprids med duvpest, kan orsaka den mycket smittsamma sjukdomen newcastlesjuka hos tamfågel. Viruset är inte farligt för människor och smittar bara fåglar.

– Vi vill påminna alla som håller fjäderfä och även andra fåglar i fångenskap om vikten av goda hygienrutiner. Det är viktigt att du som djurägare kontaktar veterinär om dina djur visar tecken på dessa sjukdomar, säger Karin Åhl på Jordbruksverket.

– Vi har nu indikationer på att duvpest förekommer hos vilda duvor i stora delar av landet. Vi vet också av tidigare erfarenhet att hösten och vintern är den period då vi kan förvänta oss att fågelinfluensa återigen introduceras och sprids hos vilda fåglar i landet. Under de kommande månaderna är det därför särskilt viktigt se till att direkta och indirekta kontakter mellan tamfåglar och vilda fåglar undviks med väl fungerande hygienrutiner, säger Cecilia Hultén på SVA.

Allmänna hygienregler för hantering av tamfåglar

  • Endast de som sköter tamfåglarna bör ha tillträde till djurutrymmena
  • Håll rent runt hus och inhägnader
  • Var noga med rutinerna vid hygiengränserna
  • Tvätta händerna efter kontakt med fåglarna
  • Efter en utlandsvistelse bör du inte ha kontakt med tamfåglar förrän tidigast efter 48 timmar

Mer information om duvpesten finns hos Jordbruksverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA). Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kontakt

Jordbruksverket
Karin Åhl, smittskyddshandläggare
Enheten för häst, fjäderfä och vilt
karin.ahl@jordbruksverket.se
Telefon: 036-15 51 58

Statens veterinärmedicinska anstalt
Cecilia Hultén
Biträdande avdelningschef
Avdelningen för epidemiologi och sjukdomskontroll
cecilia.hulten@sva.se
Telefon 018-67 41 25

Kontakt