Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Beslut om bredbandsutbyggnad på den sörmländska landsbygden

Fiberkabel

Länsstyrelsen har beslutat om projektstöd till bredbandsutbyggnad. Det är tre projekt i Södermanland som nu får stöd inom ramen för landsbygdsprogrammet.

Det är Fogdö, Strängnäs kommun, Gnesta södra och Stjärnhov, båda i Gnesta kommun. Projektägare är Zitius respektive Skanova, som båda är bolag inom Teliakoncernen.

- Det är glädjande att 800 hushåll på den sörmländska landsbygden nu får tillgång till en snabb fiberbaserad internetuppkoppling, säger Liselott Hagberg, Landshövding i Södermanlands län.

Den totala budgeten för att genomföra projekten är 75 miljoner kronor och Länsstyrelsen ger stöd med 40 % av den kostnaden, det vill säga cirka 30 miljoner kronor.

Inom ramen för innevarande Landsbygdsprogram har Länsstyrelsen givit projektstöd till 13 stycken fiberprojekt i Södermanland. Medlen ska användas i områden där kommersiella krafter inte bygger ut av egen kraft. Totalt har Länsstyrelsen bidragit med 139 miljoner kronor, vilket givit cirka 4 000 hushåll i Södermanland tillgång till bredband via fiber.

Kontaktperson:
Jan Petersson, Bredbandskoordinator, Projektledare Kustlänsgruppen, Länsstyrelsen Södermanlands län

Kontakt