11- 05 feb mar klocka 09.30 - 17.00

Ledarskapsutbildning för landsbygdsföretag - tre kursdagar

Att kunna leda sig själv, leda personal och leda företaget är nyckeln till att skapa ett framgångsrikt företagande och en attraktiv arbetsplats. Den här ledarskapskursen, som omfattar tre dagar vid olika tillfällen, ger dig kunskaper och verktyg som du direkt kan använda i din vardag.

Kursen är uppdelad på tre dagar. Du anmäler dig till alla tillfällen här. Företaget Vilja lysa håller i kursen. Vi arbetar med teori, praktiska övningar, erfarenhetsutbyte och lärande i mindre grupper. Vi kopplar kunskap till praktisk verklighet i din vardag.

Målgrupp

Aktiviteten riktar sig till dig som som har ett landsbygdsföretag inom lantbruk, trädgård, livsmedelsverksamhet eller besöksnäring och är verksam i Uppsala, Västmanlands, Stockholms, Södermanlands eller Örebro län.

Kursledare

Kursledare är Elisabeth Andersson Brinckmannoch Folke Brinckmann, ViljaLysa.

Elisabeth Andersson Brinckmann är egen företagare sedan 1987 och har lång erfarenhet av utbildnings- och förändringsarbete i företag och organisationer. Genom sina dubbla kompetenser som sjukgymnast och organisationskonsultkopplar hon samman personligt växande och och hälsosamma förutsättningar i privat- och arbetsliv med företagens mål och visioner och skapar förutsättningar för långtidsfriska , kreativa och lönsamma företag.

Folke Brinckmann är företagarcoach, leancoach, lantmästare och marknadsekonom.
Folke har varit verksam i den gröna näringen sen 16 års ålder. Efter lantbruksskola och flera år i olika anställningar på jordbruk var han arbetande driftsledare på ett större jordbruk med ägg-, kött- och mjölkproduktion samt växtodling i Östergötland. Efter Driftledarkurs, arbete på jordbruk i Tyskland och en säsong på LRF Konsult tog han Lantmästarexamen vid SLU Alnarp. Därefter följde två säsonger som arbetsledare i ärtskörden på Findus. Under åren 2006–2015 arbetade Folke som företagarcoach på LRF Mälardalen.

Program

Kursen är uppdelad på tre dagar:

Tillfälle 1, tisdag den 11 februari klockan 9.30 - 17.00.

Tillfälle 2, torsdag 27 februari klockan 9.30 - 17.00.

Tillfälle 3, onsdag 5 mars klockan 9.30 - 17.00.

Självledarskap/självkännedom

  • Grundläggande självkännedom utifrån DISC-metoden som beskriver olika beteendemönster med deras starka och svaga sidor samt i mötet och kommunikationen med andra människor.

Kommunikation

  • Grunder i kommunikation samt kunskap och träning i att uttrycka sig tydligt och i att lyssna aktivt. Innehåller fördjupad kunskap och konkreta verktyg i att ge och ta emot feedback.

Konflikthantering

  • Genomgång av vad en konflikt är och hur man kan förebygga och hantera konflikter i vardagen. Vikten av att ha förståelse för att egna och andras värderingar för att hantera oenigheter.

Personlig utvecklingsplan

  • Framtagande av en personlig handlingsplan med två delar; en om utveckling av företaget och den andra om deltagarens personliga utvecklingsplan med fokus på ledarskapet.

Uppföljning

  • Arbete med den personliga utvecklingsplanen, gruppers utveckling och ledarskap. Förståelse för gruppdynamik och en grupps utveckling under de olika faser som en grupp genomgår på vägen från omognad till effektivitet och mognad.

Ledarskap

  • Ledarskap kopplat till gruppens utveckling, behov och mognad. Hur bidrar ledaren till att gruppen blir mer effektiv och välmående? Hur skapa förtroende. Olika roller i gruppen och vikten av att skapa delaktighet och delegera ansvar. Vikten av att fatta beslut som är tydliga och efterföljs av gruppen.

Ledarskapsstilar

  • Vi går igenom olika ledarskapsstilar såsom utvecklande, konventionellt och destruktivt ledarskap. Vad utmärker dessa och vilken effekt får det på medarbetares, gruppens och företagets utveckling.

Leda företaget

  • Vi går igenom betydelsen av att sätta smarta mål på både kort och lång sikt, vilket ökar motivation och engagemang i företaget. Deltagarna får sätta mål i det egna företaget.

Värdegrund och spelregler

  • Värdegrunden beskriver vilka beteenden som ska gälla bland alla på arbetsplatsen. Tillsammans med konkreta spelregler utgör värdegrunden ett tydligt och gemensamt förhållningssätt som leder till ökad trivsel och effektivitet.

Uppföljning

  • Verktyg för planering som till exempel planeringstavlor och mötesteknik.

Hälsa och välbefinnande

  • Kunskap om stress och hur det kan förebyggas och hanteras både för individen och arbetsgruppen. Hjälp till självhjälp genom olika verktyg inom stresshantering riktat till kropp, intellekt, känslor och beteenden.

Erfarenhetsutbyte

  • Arbete med deltagarnas egna utmaningar i sitt ledarskap i mindre grupper och i helgrupp, med fokus på att hitta konkreta handlingsalternativ för att hantera och utveckla sin utmaning.

Summering och avslutning

  • Vad behöver deltagaren för att fortsätta utvecklas? Vilka stöd behövs? Handlingsplan för fortsatt utveckling både för företaget och personen.

Praktisk information

Tid

11 februari, 27 februari och 5 mars klockan 9.30-17.00

Plats

Park Astoria Enköping

Lunch och fika ingår

Kostnad

1 100 kr exklusive moms

Anmälan

Anmäl dig till Länsstyrelsen i Västmanland

Frågor?

Kontakta Kerstin Bjäresten Osmark.

Logga Länssyrelserna, Smakrik och blomstrande besöksnäring, Logga EU:s jordbruksfond.
Var:
Park Astoria Enköping
Kostnad:
1100 kr ex moms
Sista anmälningsdag:
26 jan 2025

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Beatrice Ask

Besöksadress

Hospitalsgatan 4 (tillfälligt under ombyggnationen av Residenset)

Postadress

611 86 Nyköping

Följ oss