Risk för skogsbrand i Södermanlands länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

05- 06 dec 2023 klocka 13.00 - 16.00

Hur kan mer vildsvinskött nå konsument?

Kollage av bilder på vildsvin, styckningsschema och korvtillverkning.

Välkommen på vildsvinsdagar i Tibro och Lundsbrunn den 5‑6 december. Här lyfts både erfarenheter och möjligheter i hela vildsvinskedjan. Vildsvinsdagarna, som består av både studiebesök och konferens, anordnas av Jordbruksverket i samarbete med Livsmedelsverket, Länsstyrelsen Kronoberg, Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) och Naturvårdsverket.

Målgrupp

Erfarenhetskonferensen vänder sig till dig som verkar inom vildsvinskedjan.

Program

Vildsvinsdagarna har ett gediget program som täcker in hela vildsvinskedjan – från skog till bord. Vi inleder dagarna med ett studiebesök på vilthanteringsanläggningen Lilla Spännefalla i Tibro tisdagen den 5 december. Onsdagen den 6 december fortsätter vi med en konferens i Lundsbrunn. Du kan delta båda dagarna eller enbart på konferensen.

Dag 1: Ta chansen att besöka kreativa Lilla Spännefalla i Tibro. Hos Lilla Spännefalla får du besöka slakteriet, smaka på deras produkter från SM i mathantverk och besöka gårdsbutiken. Du får även lyssna på ägarna Linda och Günther Samuelsson som berättar om sitt entreprenörskap med fokus på vildsvin. Under studiebesöket ingår lunch med produkter från gården.

Dag 2: Konferensen på Lundsbrunn resort och spa inleds med kaffe och mingel klockan 9. Första programpunkten startar klockan 9.30. På agendan finns bland annat:

  • Afrikansk svinpest: Så bekämpas utbrottet i Västmanland. Vilken påverkan har utbrottet för resten av Sverige? Med Maria Cedersmyg, veterinär och smittskyddshandläggare på Jordbruksverket.
  • Så arbetar vi med vildsvinskött! Konkreta exempel med Günter Samuelsson, Lilla Spännefalla, och Sven-Erik Larsson, entreprenör.
  • Nuläget i vildsvinspaketet: Våren 2024 smäller det! Nya regler ger jägare möjlighet att sälja vildsvin direkt till konsumenter efter att de gått en utbildning och registrerat sig hos länsstyrelsen. Nya regler gäller även för detaljhandelsanläggningar som önskar ta emot vildsvin direkt från jägare och sälja vidare.
  • Samarbete löser vildsvinsproblem med Fredrik Svensson, initiativtagare till Jällby-modellen – ett lokalt, framgångsrikt samarbete mellan markägare och jägare.
  • Hur ser marknaden ut för vildsvinskött? Presentation av hur konsumenter, vilthanterings- och detaljhanteringsanläggningar, restauranger samt grossister ser på tillgång och efterfrågan. Med Annika Lewander, Lewander & Co, och Lotta Hermansson, Det lilla extra i Enköping AB.
  • Panelsamtal: Hur får vi mer vildsvinskött att nå konsument?

Dagen avslutas klockan 16.

Information och anmälan

Anmälan och praktisk information, Jordbruksverket Länk till annan webbplats.

Var:
Tibro och Lundsbrunn
Kostnad:
Studiebesöket och konferensen är kostnadsfria. Lunch och fika ingår i din anmälan. Resa, eventuell logi och middag tisdagen den 5 december på Lundsbrunn Resort & Spa bekostas på egen hand.
Sista anmälningsdag:
22 nov 2023

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Beatrice Ask

Besöksadress

Stora Torget 13

Postadress

611 86 Nyköping

Organisationsnummer

202100-2262

Följ oss