Äppelodling, matkluster och samverkan
Välkommen på studiebesök på Tiefensee äppelodling utanför Malmköping. Temat är äpplen, samverkan och producentföreningar.
Vi gör studiebesök på Tiefensee äppelodling där Roger Tiefensee visar odlingarna och kyllagret. Tiefensee äppelodling är en av medlemmarna i Föreningen Sörmlandsäpplen och Sörmlands Matkluster. Studiebesöket ingår också i en studieresa för kollegor från Västra Götaland och de som vill är välkomna att äta middag tillsammans efter studiebesöket och fortsätta nätverkande och samverkan.
Målgrupp
Aktiviteten riktar sig till dig som som har ett landsbygdsföretag inom besöksnäringen eller livsmedelsverksamhet och är verksam i Uppsala, Västmanlands, Stockholms, Södermanlands eller Örebro län.
Föreläsare
Värd för studiebesöket är Roger Tiefensee som driver Tiefensee äppelodling och är aktiv i Föreningen Sörmlandsäpplen och Sörmlands Matkluster.
Praktisk information
Datum och tid
Tisdag 3 oktober klockan 17.00 på Tiefensee äppelodling.
Middag klockan 19.00 på Plevna gården, Malmköping.
Plats
Ekeby sjöstugan 1, Malmköping.
Kostnad
Studiebesöket finansieras av Landsbygdsprogrammet och är gratis för deltagarna.
Middag på Plevnagården kostar 345 kronor inklusive moms/person, faktureras i efterhand. (Varmrätt: Smörstekt torskrygg med kantareller Efterrätt: Chokladkruka fylld med vitchokladmousse, äppelkompott & havrecrunsch. Dryck bekostar var och en själv på plats.)
Artikeln "Roger Tiefensee prisbelönats av den anrika föreningen Gartnerfonden" Rocco Gustafsson Sörmlands Matkluster 16 nov 2022;
– Svenska äpplen ska säljas på smak, säger Roger Tiefensee som prisbelönats av den anrika föreningen Gartnerfonden, just för sin välskötta fruktodling med otroligt goda äpplen och för sitt engagemang i den gröna näringen i Södermanland.
Att börja odla frukt fanns i tankarna redan 2014 när Roger var med och startade Föreningen Sörmlandsäpplen. Föreningens vision är att Södermanland åter ska bli ett landskap fyllt av fruktodlingar och förädlare som tar tillvara på den mellansvenska fruktens specifika kvaliteter och att odling och förädling av frukt blir en ny gren inom gröna näringar i Östra Mellansverige.
Tiefensees äppelodling, som är den näst största i Sörmland, sluttar i bästa söderläge ner mot sjön Skundern i trakten nära Mamköping. Läget är otroligt vackert men också viktigt för ett bra klimat och bevattning äpplena. Men än viktigare är en engagerad odlare.
– 2018 planterade jag 1200 träd av sorterna Katja, Amorosa, Santana, Rubinola, Holsteiner Cox och Åkerö, som är det typiskt sörmländska äpplet. För mig fanns ingen tvekan när jag startade att driva odlingen ekologiskt även om det innebär en ökad arbetsbörda med ogräsrensning och växtskydd, säger Roger.
Nu är allt skördat för säsongen och det blev cirka åtta ton, vilket är helt i linje med Rogers kalkyl. Målålsättningen är att nästa säsong vara uppe i full skörd, vilket är 10 ton eller ungefär 10 kg per träd.
– Överlag har 2022 varit ett bra äppelår och Roger har haft skörd på 9-10 kg per träd på sent blommande sorter. En kallperiod när de första sorterna blommade gav lite mindre skörd på dessa träd och frost i blomningen kan ge slipsliknande skönhetsmärken på frukten, berättar han.
Det är något som vi konsumenter ratar när vi står där vid fruktdisken i butiken och letar perfekta exemplar. Som tur är kan Roger sälja mycket äpplen till bland annat Eskilstuna kommun, som gärna köper frukt av klass två, vilket inte innebär någon smakskillnad men har små skönhetsavvikelser.
– Kommuner är stora konsumenter av äpplen för både förskolor och skolors räkning.
Äpplen som inte säljs som konsumtionsfrukt av klass 1 eller klass 2 blir till härligt goda sortrena muster, alla med sin speciella karaktär.
Sörmlands Matkluster bildades som ekonomisk förening år 2008 av ett 20-tal matintresserade personer från olika livsmedelsföretag i Sörmland.
Bakgrunden var att intresset för lokalproducerad mat av hög kvalitet hade ökat. Flera konferensanläggningar utvecklade nätverket ”Sörmländska lustgårdar” med erbjudande om lokalproducerad mat av hög kvalitet. Jordbrukare valde att producera hållbart och samarbeta med konsumenterna. En grupp producenter startade Rheum för att främja sörmländsk rabarber.
Den utlösande faktorn för att bilda Sörmlands matkluster var att föreningen Eldrimner arrangerade en av de första stora mathantverksmässorna i Tantolunden i Stockholm. Föreningen bildades för att kunna presentera ”Sörmland tillsammans” med restaurang, butik och andra aktiviteter. Alla medlemmar tillsammans arrangerade och marknaden blev en stor framgång. Bland dem som var med märks många som fortfarande är aktiva i Sörmlands matproduktion som Lasse Dahlén, Hans och Monica Naess, Maria Printz, Jonas Hammar och Patrick Arneke.
Rabarberfestivalen hade redan vuxit fram med stöd av bland andra föreningen Rheum. Festivalen blev så småningom en del av Sörmlands Matkluster och har idag bytt namn till Aptitrundan Vår för att spänna över fler vårliga primörer som sparris.
Aptitrundan där konsumenterna kan resa runt och besöka Matklustrets medlemmar kom också tidigt och har vuxit år från år. Idag reser 10 000-tusentals konsumenter runt i skördetid och smakar på mat och dryck från vårt landskap.
Korv- och brödfestivalen i Stallarholmen kom till 2011 på initiativ av Maria Printz och Lasse Dahlén. Den har också blivit ett växande besöksmål i mars varje år.
Matfester, Aptitrunda, Korv och brödrunda Länk till annan webbplats.
"Allt vi gör syftar till ökad försäljning , att bygga stabila och lönsamma företag inom Mat/Måltidsbranschen i Sörmland. Vi säljer tillsammans mot kund, vi säljer till varandra, vi går ihop för att kunna sälja till de riktigt stora kunderna."
Sörmlands Matkluster har en lång historia av utvecklingsarbete inom kommersiell produktutveckling, logistiklösningar, ny teknik och storytelling.
Matklusters Webbbutik med 255 produkter Länk till annan webbplats.
Sörmlands matkluster har 175 lokala producenter Länk till annan webbplats.
Föreningen Sörmlandsäpplen bildades 2014 i syfte att främja odling och förädling av frukt i Östra Mellansverige, med fokus på äpple och Sörmland.
Då, 2014, fanns inga “moderna” äppelodlingar i Sörmland. I maj 2018 levererades de ca 5000 fruktträd som våra “pionjärer”, de första 10 gårdarna hade beställt 2015, och de första, “moderna” fruktodlingarna i Sörmland planterades!
Om vi summerar vad vi åstadkommit sedan 2018 då de första fruktodlingarna planterades i Sörmland och Småland tack vare vår försorg så känner vi oss väldigt stolta. Sedan dess har allt fler småskaliga fruktodlingar startats i Sörmland men även i Uppland, Östergötland, Närke, Värmland och i Hälsingland. Och än fler är på gång. Just nu känns det som om vi är i början av en ny rörelse, en rörelse där småskalig odling och förädling av frukt utvecklas och tar plats, en rörelse där en mångfald av smaker, sorter och uttryck tillåts och växer sig allt större, och en rörelse där “alla” kan vara med, utifrån sina förutsättningar.
Varmt välkomna till vår Förening!
- Var:
- Ekeby sjöstugan, Malmköping
- Kostnad:
- Studiebesöket är kostnadsfritt för deltagarna. Middagen kostar 345 kr inkl moms/person, faktureras i efterhand.
- Sista anmälningsdag:
- 01 okt 2023
Kontakt
-
Kerstin Bjäresten Osmark
Projektledare
E-post till Kerstin Bjäresten Osmark
Telefon 010-2249411