Aktuella varningsmeddelanden i Södermanlands länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

21- 22 mar 2023 klocka 07.00 - 19.00

Studieresa inom byggnader för mjölk- och nötköttsproduktion

nilssons


Är du mjölk- eller nötköttsföretagare? Då är du välkommen att hänga med på vår studieresa till Hälsingland/Gävleborgs län och träffa andra i samma bransch för inspiration och idéer runt byggnation, kalvhälsa och mycket annat.


Vi kommer göra flera besök under två dagar med inriktning på stallbyggnationer för nöt och mjölk (mottagningsstall, ungdjur, bygga från kallt till varmt), försäljning av köttlådor samt biogas. Vi kommer också att besöka ett av Sveriges största mjölkföretag med över 1000 kor.

Bussen avgår från Nyköping och kommer att hämta upp deltagare efter E4 på väg mot Gävle där vi plockar upp en guide från länsstyrelsen i Gävleborg. Vi kommer efter första dagens besök övernatta på Järvsöbaden för att sedan göra fler besök dag 2 innan bussen kör alla deltagare mot Nyköping igen.

För mer information, se programmet och länkar nedan.

Hjärtligt välkomna att följa med på denna tur!

Dag 1

Avfärd 7.00 från Nyköping. Upphämtning av deltagare efter E4:an.

Lunch i Tönnebro Värdshus innan besöken.

Första stoppet blir på Nilssons Lantbruk i Herte, strax söder om Bollnäs, där man föder upp 200 tjurar till slakt. Fokus på besöket är mottagningsstallet för kalvar. Nilssons lantbruk blev årets nötköttsföretag i Gävleborgs län 2022.

https://sverigesradio.se/artikel/familjen-nilsson-prisas-lantbrukarna-satter-djurens-halsa-framst Länk till annan webbplats.

Nästa besök är hos Lasse Larsson på Jon-Jons lantbruk i Växbo, utanför Bollnäs, där man bedriver mjölkproduktion med 160 kor, stallet är byggt 2005–2006 och de har ett nybyggt ungdjurstall som vi fokuserar på samt förberedelserna för biogas. Lasse var vallmästare 2016. Har varit försöksgård för De Laval och en av deras modell av robot.

Det sista besöket för dagen är hos Per Åke Perers också i Växbo. Där bedriver man mjölkproduktion med två Lely-robotar och ca 100 års kor. Här kommer vi att prata om ombyggnation från kall till varm lösdrift. Det finns även en torksilo byggd 2021 och Per-Åke var vallmästare 2009.

Middag och övernattning på Järvsöbaden  Länk till annan webbplats.

Per-Åke Perers gård

Per-Åke Perers gård

Dag 2

Efter frukost åker vi och besöker Vallens Gård. Jan-Erik Hansson började med 16 kor och idag finns över 1 000 mjölkkor och 20 Lely mjölkningsrobotar och ytterligare ett ungdjurstall med över 900 platser. Gården har 1 600 ha åker och 1 000 ha skog. Företaget är självförsörjande på foder och spannmål. Vallens gård är en av Arlas största mjölkleverantörer i norra Europa. Och ett av de största mjölkföretagen i Sverige. Gården blev utsedd till årets företagare i Ljusdals kommun 2017. Här diskuteras också biogas.

Vi äter lunch i Ljusdal Hembygdsgård Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Efter lunch blir det ett besök hos Peter Eriksson på Östergårdens lantbruk i Forsa utanför Hudiksvall. Han bedriver ekologisk dikoproduktion med ca 60 dikor och säljer köttlådor både till livsmedelsbutiker och privatpersoner med bra lönsamhet.

Därefter blir det hemfärd med stopp efter vägen för fika och mat.

Åter Nyköping ca kl.19

Lasse Larssons gård

Lasse Larssons gård


Praktisk information

Kostnad för studiebesök och buss betalas av Landsbygdsprogrammet. Du som deltagare betalar för boende och för mat under resan.

Pris för övernattning (inkl. frukost). Kostnaden betalas på plats.
1290 kr för enkelrum
1640 kr för dubbelrum

Lunch på vägen upp (Dagens lunch)
Middag på kvällen (3 rätter) 380 kr, dryck tillkommer
Lunch dag 2 på Ljusdals Hembygdsgård 120 kr
Middag/fika på hemvägen

Eventuella önskemål om specialkost e-postas till Malin Nilsson

Aktiviteten genomförs i samarbete mellan Länsstyrelsen i Södermanland och i Stockholm och finansieras av Landsbygdsprogrammet.

järvsöbaden

Boende Järvsöbaden

Anmäl dig

Det är viktigt att du fyller i en giltig e-postadress för att du ska få en bekräftelse på din anmälan.

Det är inte tillåtet att göra anmälningar längre. Sista anmälningsdag var den 12 mars klockan 23.30.

Så hanterar vi dina personuppgifter

eu greppa
Var:
Hälsingland/Gävleborgs län
Kostnad:
Kostnad för studiebesök och buss betalas av Landsbygdsprogrammet. Deltagare betalar kostnad för boende och mat under studieresan.
Sista anmälningsdag:
12 mar 2023

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Beatrice Ask

Besöksadress

Stora Torget 13

Postadress

611 86 Nyköping

Organisationsnummer

202100-2262

Följ oss