Aktuella varningsmeddelanden i Södermanlands länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

26 mar feb klocka 11.00 - 15.00

Möt våren i Stendörren

Sälg och annan växtlighet runt ett skär vid vattnet vid Stendörren.

Möt våren i Stendörren.

Den 26 mars flyttar naturum ut till Spishuset, mitt i Stendörrens naturreservat. Där möter vi våren mellan 11.00-15.00. Se hur djur och natur vaknar, både över och under ytan.

Delta i guidad tur om vårtecken, kika på vårfåglar med tubkikare, gå en Hitta Vilse-stig och besök reservatets fiskeräknare.

  • Klockan 11.00 och 13.00: Guidad tur om vårtecken med Ola Langvall, Fenologinätverket.
  • Klockan 14.00: Följ med till fiskräknaren i Ålviken där du får veta mer om hur fisk vandrar för att föröka sig, hur detta hotas och hur Länsstyrelsen arbetar med att övervaka och åtgärda det. OBS! kuperad terräng.
  • Håva med Sportfiskarna. Låna utrustning, snacka fiske och fiskevård.
  • Lär dig tips och trix för vistelse i naturen längs Civilförsvarsförbundets "Hitta Vilse-stig”. Riktar sig till barn.
  • Träffa Fenologinätverket vid Spishuset och hör om Naturens kalender, Vårkollen och om vad fenologiväkteri är.
  • Delta när Länsstyrelsens fiskeexperter visar och berättar om arbetet med hotade arter i vatten. Vad kan vi alla hjälpas åt med för att rädda hotade arter från utrotning?
  • Träffa fågelföreningen Tärnan vid Spishuset och följ med fågelspaning med tubkikare. Lär dig om fåglar i Södermanland och fågellivet på våren.
  • Ta med egen korv eller annat att grilla. Naturums personal finns på plats vid Spishuset och håller grillarna igång.

Spishuset är en liten friluftsbyggnad som ligger strax innan andra parkeringen i reservatet, du ser den från vägen. Håll koll på naturum Stendörrens sociala medier för eventuella uppdateringar och mer information. Hoppas ni vill möta våren med oss!

VAR:
Stendörrens naturreservat
KOSTNAD:
Ingen kostnad
SISTA ANMÄLNINGSDAG:
Ingen anmälan krävs

Kontakt